12 Kvě

Medailistka z paralympiády v Pekingu, Jana Fesslová odjíždí na expedici do Himaláje

Bronzová medailistka z paralympiády v Pekingu, Jana Fesslová nepřestává udivovat svou vůlí, vitalitou a životní energií.

Třebaže bojuje s rakovinou, chystá se diskařka, oštěpařka a koulařka ověnčená mnoha sportovními úspěchy na expedici do Himálaje. Její ošetřující lékaři z hořovické nemocnice ji ani tam nespustí z očí. „Lékaři a sestřičky jí fandí a její nejnovější výpravu na motorkách budou sledovat prostřednictvím internetových stránek nemocnice,“ potvrdil lékař a mluvčí nemocnice Tomáš Šebek. Výprava má název Blue Land 2009. „Přestože je to název zavánějící dobrodružstvím, jmenuje se podle stejnojmenného českého občanského sdružení, které v Himálaji pomáhá například se stavbou místní školy.

„Naše expedice má čtyři členy, z toho dva jsou na vozíčku. Inspirovali jsme se dokumentem Himalayo Enfieldmo, pojedeme po stejných cestách. Chceme dokázat, že jet kolem světa je možné i bez nohou,“ uvedla k červencové akci bronzová paralympionička z Pekingu.

Výprava začíná v podhůří Himálaje a povede kolem čínských hranic. V Himálaji pak členy expedice čekají vysokohorské průsmyky ve výškách kolem 5 000 metrů nad mořem. Závěr cesty povede na hranici mezi Indií a Pákistánem a bude probíhat za vojenské asistence.