10 Čvn

Trojice medailí z dvouher na ME ve stolním tenisu!!!

Stolní tenisté ČATHS po zlaté medaili Karabce ze dvouhry open mužů všech kategorií stojících získali v italské Genově další tři medaile – zlatou René Tauš (kat. M5), stříbrnou Ivan Karabec (M10) a bronzovou Michala de La Bourdonnaye (W10). Blahopřejeme !!!

Vozíčkář kategorie M5 René Tauš dosáhl na ME tělesně postižených stolních tenistů velkého úspěchu, když se stal mistrem Evropy pro rok 2009 ve dvouhře mužů své kategorie postižení. Po vyřazení nejvýše nasazeného Francouze Duranda v pětisetovém semifinálovém duelu ho nezastavil ve finále ani jeho krajan Savant, kterého porazil ve třech setech 3:0 (9,5,9).

Ivanu Karabcovi se nepodařilo ve finále dvouhry mužů kat. 10 zopakovat předcházející úspěchy v měření sil se Španělem Ruizem, Soupeř byl tentokrát o poznání útočnější, výrazně zkrátil podání, aby Karabce nepouštěl do útočného tlaku a navíc mu přálo i štěstí v podobě řady „prasátek“. Čtyři vyprodukoval v prvním setu, důležitá dvě při podání Karabce ve čtvrtém setu z 5:3 na 7:3 ve svůj prospěch, čímž definitivně rozhodl o osudu zápasu. Šanci měl Karabec v první sadě, kdy po slabším začátku vedl 7:5 a také v sadě třetí, kdy mu při vedení 9:8 chyběly dva míče k získání vedení na sety 2:1, tak důležité pro další průběh sportovního boje. Konečný výsledek zápasu Karabec-Ruiz 1:3 (-8,7,-9,-4).

Ve dvouhře žen W10 prohrála Michala de La Bourdonnaye v semifinále s Turkyní Ertis 1:3, když po prvním vyhraném setu v dalších dvou neudržela vícebodové vedení a pak mladičká soupeřka nadšeným výkonem zvládla i koncovku vyrovnaného setu čtvrtého. V boji o 3.místo Michala porazila s velkým nadhledem 3:0 Rusku Karmaevu a získala tak bronzovou medaili.

Blízko medailovým pozicím byl i Jaroslav Cieslar v kat. mužů M9. Ve čtvrtfinále svedl velký boj se druhým nasazeným hráčem Ukrajincem Shchepanským, vedl ještě 7:6 v pátém setu, ale závěr patřil jeho soupeři. Ten pak postoupil až do finále dvouhry mužů M9.

Po dni volna bude ME pokračovat 11.-13.6. soutěžemi družstev. Ženy W9+10 (de La Bourdonnaye, Janečková) budou hrát s Maďarkami o postup do semifinále, muži M10 (Karabec, Cieslar) mají v prvním kole volný los a ve čtvrtfinále je čekají Rusové, muži M7(Lambert, Horut) se střetnou v boji o postup do čtvrtfinále s Rumuny, muži M5 (Tauš, Hadrava, Suchánek) začínají ve čtvrtfinále s Chorvaty.