17 Srp

Sedmé mistrovství světa v lukostřelbě handicapovaných bylo zahájeno, pět světových rekordů první den šampionátu!

Za účasti všech tří stovek akreditovaných lukostřelců a členů týmů z 35 zemí byl v neděli 16. srpna v poledne ve Sportovním areálu Nymburk slavnostně zahájen 7. světový šampionát v paralympijské lukostřelbě.

Účastníky přivítali Ladislav Kutík, starosta města Nymburku, Kamil Kleník, ředitel Sportovního centra, Zdeněk Horáček, předseda Českého lukostřeleckého svazu a Libor Šnajdr předseda organizačního výboru.
Program Slavnostního zahájení doplnily chlapecký pěvecký sbor Bonifantes z Hradce Králové a parašutisté Aeroklubu Nové Město nad Metují.
Pondělní program (17. srpna) už nabízí kvalifikace mužů v kladkovém luku na 90 a 70 m a žen vozíčkářek v reflexním luku a žen stojících na 70 a 60 m. Na každou vzdálenost po 36 šípech.
Hned v prvním dnu šampionátu v kategorii mužů OPEN kladkový luk vytvořil korejský reprezentant Lee Ouk SOO nový světový rekord nástřelem 343 bodů z 360 možných na 90 m.
Další korejská závodnice, Lee Hwa SOOK, vytvořila světový rekord žen v kategorii stojících na 60 m nástřelem 323 bodů.
V kategorii muži kvadruplegici (W1) nastřílel Jeff Fabry (USA) 335 bodů na 70 m. A dva světové rekordy vytvořili nevidomí lukostřelci: Ital Massimiliano Piombo 269 bodů a Američanka Janice Walth 187 bodů.
Vynikající nástup lukostřelců do světového šampionátu jenom potvrzuje vhodné prostředí nymburského sportovního centra, které lukostřelcům tradičně umožňuje střílení světových výkonů.
Z českých lukostřelců jsou na průběžném šestém místě Leoš Bartoš (kladkový luk), na třetím místě Markéta Sidková (ženy vozíčkářky, reflexní luk), družstvu žen (2.) a družstvu mužů v kladkovém luku (4.) a David Drahonínský na pátém místě v kategorii mužů kvadruplegiků.
Kvalifikace bude pokračovat v úterý krátkými vzdálenostmi. A od středy vyřazovacími souboji na 70 m.

/David Šnajdr/

Foto: J.Krakovičová

slavnostní nástup výprav

Libor Šnajdr při slavnostním projevu

Markéta Sidková čte slib sportovců

slib rozhodčích pronesl pan Paul Ney

část české výpravy

parašutista při zahajovacím ceremoniálu

Jirka Klich a Jaroslav Zelenka

David Drahonínský s Honzou Povýšilem

připravená střelnice ve Sportovním centru Nymburk

jedna z nejsilnějších a nejpočetnějších výprav Jižní Korea

jednotlivé výpravy se zabydlují ve svých sektorech