23 Říj

Šestou medailí českého týmu je další bronz Honzy Povýšila

Dnes ráno nebylo překvapení. Opět pršelo, byla tma jak v rohu a zima zalezla pod naše reprezentační bundy. Snídaně jsou pořád stejné, káva pořád výborná, startovku jsme měli již od včerejška, ve vzduchu byl cítit úspěšný den. Jenom chudinka Běla „musela“ v teplém pokojíčku spát a čekat na pozdní snídani, kdy je v hotelové jídelně jenom pár opozdilců, byla nucena snídat klidně a pomalu si to vychutnávat.
Po příjezdu na bazén jsem zjistila, že na slovo corrected na jakékoliv listině se tady začínám měnit v cholerika se slovníkem dlaždiče. Organizátoři toto slovo na rozdíl ode mě milují, najdu ho v našem šuplíku na každém novém listu.
Dopolední program zahájila naše „Kalamity Jane“ Tereza. Taky žádné překvapení… Dle přihlášených plavkyň neměla mít žádný problém kvalifikovat se do odpoledního finále, stačil průměrný výkon, který plave na tréninku 10x za sebou.
Průměrný byl víc než dost a navíc Terka byla tak nabuzená, že nečekala na startovní výstřel a odstartovala dřív. Bohužel, přísné pravidlo prvního startu…. Ve výsledkové listině má namísto času DQS. Startér ji nechal hezky doplavat a pak až to bylo oznámeno.
Honza v disciplině 100m volný způsob lehce doplaval ve svém druhém osobním nejlepším čase a postoupil do finále jako třetí. Arnošt v té samé disciplině zaplaval svůj nejlepší osobní výkon, ale skončil za branami odpoledního finále. Tím taky zakončil svůj islandský závodní program s bilancí zlaté, stříbrné medaile a navrch přidal světový rekord. Vynikající, jenom škoda, že jeho hlavní disciplinu bohužel s největší pravděpodobností nezařadí mezi discipliny paralympijské.
Po linii bývalé federální jsme naše holky Terku a Kačku odpoledne půjčili týmu Slovenska. Vyrazili na 50km vzdálenou Blue Lagoon – vykoupat se ve slané, teplé vodě islandského přírodního zázraku. Běla měla na programu lehký trénink ve venkovním bazénu, pak se spokojeně usadila s detektivkou do teplé vířivky. Honza po rozplavání taky ve venkovním bazénu (začínáme splývat s davem – v tu chvíli při teplotě vzduchu 4°C, teplotě vody 28°C, malinko pršelo, teda všechno jako stvořené pro koupání) probíhal v drahách i normální vícehodinový trénink islandských plavců), nasoukaný do kombinézy vyrazil na trať.
Jeho závod měl vynikající úroveň. Nepadl sice žádný rekord, ale kluci nám připravili sportovní zážitek. Francouz, Španěl a Čech. V tomto pořadí také po parádním boji doplavali. Dnes měl Honza na víc, také se tak cítil a chtěl přerušit bronzové období táhnoucí se již od Pekingu, ale sport je sport.
Takže dnes opravdu žádné překvapení…. Protesty tady probíhají ve stoje i v sedě, nic se nemění, internet na hotelu fungoval 20minut, na večeři jsme sice dostali tolik očekávanou rybu, ale z té se vyklubala mizerná treska v ulepeném těstíčku, startovku na zítra máme – je na ní corrected!!! – a český tým přidal do medailové skládačky šestou kostičku.
Zítra do bojů zasáhnou Terka s Kačkou ve sprintu 50m volný způsob – postup do finále by byl velkým a nečekaným úspěchem, jsou to jejich doplňkové discipliny a Běla v disciplině 100m prsa jako úřadující paralympijská vítězka. Honza má na programu volný den s vyplaváním, v pátek a v sobotu ho čekají dvě náročné discipliny 150m polohovka a 200m volný způsob.

21.10.2009 Reykjavík
Věnseková Andrea

Foto: Jan Povýšil