3 Pro

6. a 7. den MS plavců

Další zprávy od trenérky Andrey Věnsekové

6.den – první zlato Běly Hlaváčkové

Dopoledne jsme strávili většinou v příjemných klimatizovaných prostorech hotelu, akorát před obědem – aby nám vyhládlo – jsme s Kačenkou a Arnoštem proběhli těch 100m na pláž a hodinu se cachtali ve vlnách a váleli v písku. Nutno podotknout, že moře je teplé, má tak teplotu, jakou by měl mít závodní bazén tj. 27°C. Venkovní teplota stoupá, v plaveckém kotli dosahuje kolem 40°C, není moc se kam ukrýt a voda, kterou ve velkém množství pijeme plynule pokračuje ven kůží. Na bazén také vyrážíme pořád dřív, v centru je neskutečné množství aut, řízených vzteklými řidiči.

odpolední finále:
Běla mírně nervózní nastoupila na start v disciplině 100m volný způsob. Navlékly jsme ji do staré kombinézy, protože u nové pogumované hrozilo, že ji neoblékneme. Není vůbec možné úplně vysušit kůži a ani pudr pro snadnější oblečení by pravděpodobně nezabral, tak jsme to neriskovaly.
Běla vyhrála v kvalitním čase ve výborném závodě nad dánskou plavkyní, které nepomohl ani mohutný finiš na posledním úseku, Běla si hlídala pozici s přehledem.
Po doplavání akorát nemohla dýchat a litovala, že nenapsala závěť. Ostatně tak vypadají všichni a v delších disciplinách se ze závodů hromadně odhlašuje – vysoká teplota vody není ideální, je přímo vražedná. Po závodě byla „netradičně“ odvezena na dopingovou kontrolu, ale i v tomto ohledu je to profesionálka, takže ji zvládla za pár minut.
Absolvovali jsme první českou hymnu v zajímavém provedení a večerním hučícím městem se vrátili do hotelu. Řidič nás vezl jinou cestou než obvykle, takže jsme viděli největší slum na světě a pobřeží v části města z vícepatrové dálnice.
Zítra ráno Běla a Kačenka spí – plavou až v odpoledním finále – Kačenka v disciplině 100m prsa, Běla 50m znak. Árny má se mnou sraz v šest ráno na snídani, dopoledne plave rozplavby na 50m znak, kde by měl po postupu do finále zasáhnout do hry o medaile.

7.den – druhé zlato Běly Hlaváčkové, stříbro Arnošta Petráčka a čtvrté místo Kačenky Komárkové

V první dopolední rozplavbě na 50m znak zaplaval Arnošt světový rekord, ten vydržel jenom pár minut do rozplavby druhé, kde plaval francouzský plavec, ale i tak to byl příjemný začátek dne.
Holky na hotelu posnídaly a pak se bez ostychu přiznaly, že pokračovaly v spánku do deseti hodin – budu je muset zkontrolovat, co dělají v noci – Kačenka mi oznámila, že v sousedství bydlí pohlední Kanaďané….

odpolední finále :
Náš program zahájila Kačka výborným výkonem a umístněním v disciplině 100m prsa – bramborová medaile!!! Rozestup od medaile bronzové je sice značný, ale je to její první světové finále a bojovala o svou pozici statečně.
Hned po ní nastoupil do závodu Arnošt. Pečlivě nacvičený start jsme zvládli oba, pak to bylo již jenom na něm. První půlku trati vedl bez problému, podařila se mu i obrátka, vedl po ní pořád o 1,5 m, ale pak se ukázala síla a zkušenosti Francouze Davida Smetanina, který ho předstihl a doplaval v novém světovém rekordu.
Druhé výborné místo, konečně placka, satisfakce za čtvrté místo z motýla.
V pořadí třetí startovala Běla a …vyhrála. Nenechala nikoho na pochybách, kdo kraluje od roku 2002 v disciplině znakové. Vítězství předcházel nepovedený, dlouho odkládaný start, kdy plavkyně kvůli jedné z nich „trčely“ na startovních blocích nekonečné minuty. To ovšem Bělu nerozhodilo….i když jsem slíbila, že to nikomu nepovím, musím napsat, že u čekání se přestala hrát na dámu a vypustila z úst slova, které se v televizi vypípávají…. Já je slyšela, protože jsem jí za ruce na tom bloku držela.
Měli jsme úspěšné odpoledne, naše malá výprava je zatím v první třetině hodnocení států.
Teplo nás všechny vyčerpává, Kačenka málem usnula na večerní masáži, Arnošt také vypadal, že to zalomí ve výtahu.
Zítra jsme si na večer pro pozvednutí morálky naplánovali mini výlet na blízké molo, kde si dáme čerstvé studené kokosové mléko – Běla to zkoušela uhrát na drink s brazilským alkoholem CACHACA, ale tento návrh ve vedení neprošel.
Zítra odjíždíme kromě Běly opět brzo ráno. Arnošt plave rozplavby na 100m volný způsob, Kačenka plave discipliny dvě – 100m polohovku a 50m volný způsob – finálová účast by byla úspěchem, Běla jako úřadující paralympijská vítězka na 100m prsa poplave tuto disciplinu v odpoledním finále.