4 Led

TOP 10 v roce 2009 z pohledu ČATHS – 6. až 4. místo

Místo 6: Michal Stark a Jan Povýšil

Michal Stark a jeho bronz na cyklistickém MS v Manchesteru – cyklistický veterán, nejdříve začal respektovat, že pokud chce reprezentovat, budou pro něj platit stejné podmínky, jako pro ostatní cyklistické reprezentanty bez výjimky a splnil vše potřebné, aby naplnil statut člena reprezentačního týmu ČR. Pak se konečně začal naplno věnovat cyklistice, zařadil se do týmu a výsledkem je senzační bronz, čtvrté a dvě pátá místa z mistrovství světa.

Jan Povýšil a tři bronzy na mistrovství Evropy v plavání – bronzový Honza dokázal, že patří ke světové plavecké elitě a vybojoval 3 třetí místa ve stejných disciplínách, jako v Pekingu. Bohužel, po návratu z Islandu Honza onemocněl žloutenkou a nemohl přivézt další medaile z mistrovství světa v krátkém bazénu Brazílii. Doufejme, že se brzy uzdraví a bude moci začít s tréninkem, aby se zúčastnil v srpnu MS v Holandsku.

Místo 5: Arnošt Petráček a René Tauš

Mistr Evropy Arnošt Petráček – jeden z nejmladších členů plavecké reprezentace až doposud narážel na skutečnost, že na vrcholných podnicích nebyl vypsán start v jeho nejsilnějších disciplínách, či že byl závod jeho kategorie pro malý počet startujících sloučen s kategorií jinou. V roce 2009 si ale Arny vše vynahradil, nejdříve získal na Islandu titul Mistra Evropy v disciplíně 50m motýl a stříbrnou medaili v 50m znak a následně zaplaval i vynikající závody na MS v krátkém bazénu v Rio de Janeiru – zlato 50m motýl a stříbro 50 m znak.

Mistr Evropy René Tauš – stal se Mistrem Evropy ve dvouhře mužů své kategorie M5. Výbornou formu pak ještě potvrdil v soutěži družstev, kde získal spolu s J.Hadravou a J.Suchánkem druhé místo a stříbrnou medaili.

Místo 4: Iron Man – Michal Šiška

Když zakladatelé triatlonu přemýšleli nad vznikem svého sportu, měli následující ideu: absolvovat v jednom dni tři sporty, které jsou světově považovány za vůbec nejobtížnější: dálkové plavání – cyklistiku – vytrvalostní běh. A tak vznikl triatlon a jeho nejobtížnější podoba – slavný závod na Hawaii, Iron Man. 4,2 km plavání v moři, 180 km na kole ve velice silném větru a třešnička na konec – maraton, tedy 42,195 km. Těžko asi někdo tehdy počítal s tím, že se tohoto extrémního sportovního podniku zúčastní handicapovaní vozíčkáři a že dokonce absolvují závod pod hranicí 13 hodin.
Michal Šiška tuto výzvu přijal. Nejdříve se kvalifikoval k závodu, když musel porazit konkurenci z celého světa, protože právo startovat na Hawaii má pouze 8 nejlepších vozíčkářů na světě. Samotný závod pak Šíša absolvoval v čase 12:57:12 a svou kategorii vyhrál. Michalův výkon vzbuzuje obrovský respekt, uznání a je motivací pro nás všechny…