21 Led

Sledge hokejistům se v Japonsku daří

Zpráva Tomáše Zelenky

Česká sledge hokejová reprezentace si v těchto dnech „odskočila“ do japonského Nagana. Od úterý se zde koná kvalitně obsazený turnaj, který by mohl naznačit s jakými ambicemi čeští sledgemani do Vancouveru odletí. Český národní tým se na turnaji potupně střetne hned se třemi týmy s absolutní světové špičky. USA – úřadující mistři světa, Norsko – vicemistři světa a v neposlední řadě s domácím Japonskem – čtvrté místo na mistrovství světa. Na této stránce se Vám pokusím přiblížit náš pobyt v Naganu.

1. den – Česká výprava úspěšně dorazila do Nagana.
Úspěšně hlavně proto, že jsme byli v Praze rozděleni na dvě skupiny. Jedna letěla přes Paříž a druhá přes Moskvu. Proto jsme byli příjemně překvapeni, že vše proběhlo bez problémů. První na letiště v Tokiu dosedla francouzská skupina, která byla o něco početnější. Hodinu poté jsme již byli kompletní. Úspěšně totiž dorazila i „ruská klika“. A protože v pořádku dorazila i veškerá výstroj, vozíky a osobní zavazadla, mohli jsme se v klidu vydat na čtyřhodinnou cestu do Nagana. Na tuto cestu jsem se osobně dost těšil. Jeli jsme totiž autobusem a to slibovalo, že toho i spoustu uvidíme tudíž i něco nafotíme. Navíc na cestu nám svítilo sluníčko a viditelnost byla víc než dobrá. Bohužel, většina týmu usnula, to platí i o mně a to jsem se setsakramentsky snažil, hned po odjezdu z letiště a postupně jsme se probírali až v Naganu. Inu, po náročně dvanáctihodinové cestě se není čemu divit.

2. den – Byl hlavně ve znamení aklimatizace.
Po dopolední obchůzce našich fyzioterapeutů následovala individuální obhlídka okolí hotelu, který se nachází přímo v centru Nagana. Této možnosti využila většina týmu. Někteří odvážlivci si troufnuli o něco dále, což se jim náramně vyplatilo. Narazili totiž na nefalšovaný japonský chrám (já mezi nimi ovšem nebyl). Tato historická památka se nacházela asi tři kilometry od hotelu a z toho dva byly do menšího kopce. Nic méně nám všem náramně vyhládlo, protože i ten kdo se „motal“ v centru musel být také nadšený. Nagano se ukázalo jako velmi pěkné město. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli na olympijský zimní stadion “ BIG HAT“. Ano přímo na ten, kde naši hokejisté vybojovali zlaté olympijské medaile. Už u oběda jsme se dozvěděli, že pořadatelé na Triuf našich zdravých kolegů nezapomněli a přidělili nám naprosto stejnou šatnu! Ovšem tato dnešní „bombovka“ měla teprve explodovat. Náš realizační tým pro nás nachystal další velké překvapení. Po příchodu do šatny jsme všichni zůstali stát jako opaření. Takhle připravenou šatnu jsme ještě nikdy, nikdo nezažil! Hoši děkujeme! Procitnutí ovšem přišlo poměrně brzy, protože jsme se, z ničeho nic, ocitli na ledě a trenéři do nás začali pumpovat tréninkové dávky…zítra už nás čeká první ostrý zápas s Japonskem.

3. den – Češi vstoupili do turnaje vítězstvím!
Ve vyrovnaném zápase zdolali domácí Japonsko 2 : 0. O branky českého týmu se postarali Michal Geier a Erik Fojtík. Zítra čekají české sledge hokejisty úřadují mistři světa tým USA. Zápas začíná v 15:30 místního času (7:30 SEČ). Druhý dnešní zápas skončil vítězstvím Norska nad USA 3 : 1.

4. den – Smolná prohra s mistry světa.
Český tým držel s Američany bezbrankovou remízu až do samotného závěru. Když už se zdálo, že zápas dospěje do prodloužení, přišel po nenápadné akci Američanů rozhodující gól. Český tým se místy dostával pod drtivý tlak, ze kterého si ovšem soupeř moc vyložených šancí nevytvořil. Český tým se, ale jen nebránil a párkrát také vystrčil růžky. V zápase měli opticky více ze hry hráči Spojených států amerických, ale více méně by se dalo říct, že zápas to byl vyrovnaný a minimálně bod za remízu bychom si zasloužili. Zítra nás čeká další oříšek v podobě světové třídy. Od 15:30 hrajeme s Norskem.

5.den – Český tým získal cenný skalp!
V dnešním zápase zdolali favorizované Norsko 5 : 3! Branky začaly padat až ve druhé třetině. První branka padla do sítě českého týmu. Češi se z této branky rychle oklepali a za pár minut otočili nepříznivé skóre, brankami Michala Geiera a Erika Fojtíka, ve svůj prospěch. Norskému týmu se ještě do konce druhé části podařilo vyrovnat. Na začátku třetí třetiny opět strhl vedení na naší stranu Zdenda Hábl. Norskému týmu se podařilo vyrovnat při power play, minutu a půl před koncem zápasu. Český tým ovšem na tuto vyrovnávací branku rychle odpověděl, opět Michalem Geierem. Do konce zápasu scházela necelá minuta a norský tým opět vsadil na hru bez brankaře. Tentokrát český tým Nory do většího tlaku nepustil a navíc Zdeněk Klíma trefil přes celé hřiště opuštěnou norskou branku a o výsledku bylo rozhodnuto. Touto výhrou si český tým zajistil i vítězství ve skupině. V semifinále narazí na jednoho soupeře z dvojice USA, Japonsko. Dnešní úspěšný den zakončíme v tradičním sushi baru, kde ochutnáme místní specialitky. Zítra jsou na programu pouze tréninky všech týmů. Semifinále se hraje v sobotu.

Tomáš Zelenka

generální sekretář
Česká sledge hokejová asociace