20 Úno

Vancouver – město, kde by chtěl žít každý…

Jára Cimrman by možná byl překvapený, že nejenom v Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Tím dalším městem snů je olympijský a paralympijský Vancouver.

Vancouver je velmi mladé město, nedávno oslavilo teprve 120 let své existence. Ze statistik vyplývá, že v anketách typu: „Kde byste chtěli bydlet?“ pravidelně patří Vancouveru přední příčky.
Vancouver je přístavní město, které se rozprostírá na západním pobřeží Pacifiku. Kombinace moře a vysokých hor společně vytvářejí fascinující přírodní scenérii.
Je vyhledávaným turistickým centrem s řadou muzeí a galérií. Dominantou města je vyhlídková věž Vancouver Lookout Harbour Centre a neméně navštěvovanou je také dva kilometry dlouhá promenáda historickým centrem – Canada Place.
Vancouver je velmi sportovní město i mimo olympijské a paralympijské hry – je sídlem hokejového týmu NHL Vancouver Canucks a ve 125 km vzdáleném Whistleru je největší lyžařské centrum v Severní Americe. Běžkaři zde najdou přes 40 km denně upravovaných tratí a Olympic Park navštíví každoročně přes 2 miliony vyznavačů sjezdového lyžování.
Velmi zajímavé je, že po Hollywoodu a New Yorku je Vancouver třetím největším centrem filmové produkce v Severní Americe.

foto: http://www.flickr.com/photos/ecstaticist/