28 Úno

Paralympijská vesnice Whistler

Zimní lyžařské středisko Whistler je největším areálem pro alpské lyžování v Severní Americe. Ročně ho navštíví přes 2 miliony návštěvníků. Whistler je centrem pro alpské disciplíny olympijských i paralympijských her a vzhledem ke své vzdálenosti od Vancouveru – 125 km, zde pořadatelé vybudovali druhou část olympijské a paralympijské vesnice.

V nedalekém údolí Callaghan Valley budou pořádány paralympijské soutěže sledge hokeje a curlingu.
Olympijská a paralympijská vesnice se nachází v údolí Cheakamus Valley, vzdáleném 20 minut od všech sportovišť ve Whistleru. Bude hostit přes 2400 atletů, trenérů a zaměstnanců olympijského a paralympijského výboru. Po konci olympijských her bude, podobně jako její „kolegyně“ z Vancouveru, přestavěna na novou obytnou čtvrť.
Přípravné práce skončily v listopadu 2006. Výstavba cest a infrastruktury byla započala v dubnu 2007. Samotná stavba olympijské vesnice byla zahájena na jaře 2007, společně s výstavbou střediska Whistler Athlete Centre. Dokončení vesnice bylo naplánováno na léto roku 2009.
Vnitřní uspořádání vesnice splňuje obvyklý standard daný olympijským a paralympijským výborem, samozřejmostí je obří jídelna s 24 hodinovým provozem a kuchyněmi všech kontinentů. Zatím je podle kuchařů u olympioniků najžádanější pizza a ráno různé druhy musli s jogurtem, které výrazně převažují nad párky s vajíčky, či tradiční kanadskou pochoutkou – lívanci s javorovým sirupem. Uvidíme, jestli toto převládající menu nějak poupraví paralympijské výpravy.
Dále ve vesnici najdeme zábavní a relaxační centrum, polikliniku, press centrum, kulturní centrum, posilovnu, ale i služby, např. poštu, banku, kadeřnictví, obchody, kavárny, půjčovny DVD a CD, atd. Nejnavštěvovanější je podle slov pořadatelů (mimo jídelny) především zábavní centrum a Super Store, kde jsou největším prodejním hitem červené palčáky s olympijskými kruhy na straně jedné a javorovým listem na straně druhé. Stojí 10 kanadských dolarů, což je asi 180 Kč a prodávají se prý po desítkách.


Foto: Earl Andrew