2 Bře

Do zahájení Her zbývá už jenom 10 dní. Při této příležitosti přinášíme velmi zajímavý rozhovor s šéfem naší paralympijské výpravy ing. J. Křečkem

1. Jaké máš informace o paralympijském Vancouveru, jako celku? Jaké hry můžeme očekávat z pohledu zajištění, organizace, technické úrovně?

Je těžké hodnotit předem, ale dojem z téměř dvouleté komunikace s pořadatelem i z kratičké návštěvy před rokem je velmi dobrý. VANOC používá nejmodernější prostředky informačních technologií, ovšem nás občas potrápí takové triviality, jako je síťové napětí 11O V, které nás tam čeká. Skutečnou prověrkou nejen pořadatelů, ale i naší přípravy máme tedy před sebou.

2. Jaké bude ubytování naší výpravy? Splňuje potřebná bezbariérová kritéria a nároky naší výpravy?

Když hovoříme o ubytování, musíme poprvé v historii našeho paralympizmu uvažovat o dvou místech: město Vancouver a horské městečko Whistler. Budeme totiž ubytováni ve dvou různých paralympijských vesnicích, vzdálených od sebe 125 km a poskytujících právě pro tělesně postižené obyvatele odlišné podmínky.
Městské ubytování ve Vancouveru poskytuje dostatečné kapacity bezbariérových příležitostí, horská vesnička ve Whistleru byla s ohledem na zachování rázu krajiny a architektury koncipována mnohem úsporněji. Na podzim 2009 jsme tak museli začít vyjednávat lepší ubytovací podmínky pro naše dva lyžaře na vozíku. Jak se papírové předpoklady nalezeného řešení ukáží v praxi, to uvidíme již brzy.

3. Kdo bude tvořit ve Vancouveru, mimo Tebe, organizační tým výpravy, resp. kdo budou Tvoji nejbližší pomocníci a kolik bude mít naše výprava celkem členů?

Celkem bude dvaceti aktivním sportovcům pomáhat osmnáct dalších členů výpravy. Pětice lyžařů bude mít okolo sebe sedm členů týmu (trenérky, doprovody pro LW10, fyzioterapeutku, servismana a vedoucího lyžařské části), sledge hokej má na svých 15 hráčů akreditováno devět členů týmu s obdobným složením profesí. V podmínkách dvou dislokovaných týmů mi bude ve vedení delegace a v péči o hosty potřebnou podporou můj zástupce Roman Suda.

4. Jak bude naše výprava ve Vancouveru působit? Budeme mít nějaké reprezentační prostory – něco jako tzv. „Český dům“, budou naši výpravu doprovázet nějací čestní hosté, budeme prezentovat nějak rozvoj sportu handicapovaných v České republice, např. informacemi o připravovaných významných soutěžích, které se budou pořádat na našem území?

I přesto, že máme do Vancouveru zhruba dvojnásobně početnou výpravu, než kdy na zimních paralympiádách měla česká nebo československá výprava, bude naše vystoupení v Kanadě komornější ve srovnání s účastí na letních hrách.
Národní dům, nebo reprezentační prostory si na paralympiádách dovolí jen ty nejbohatší a nejúspěšnější státy.
Budeme mít hosty z Ministerstva školství, budeme mít na místě dva zástupce našeho velvyslanectví v Kanadě.
Na plánovité publikační aktivity napříč delegacemi nebývá prostor. Spíš se bude jednat o osobní setkání se známými ze zahraničních týmů. Chceme samozřejmě, aby jednotlivé sporty v tomto rámci avizovali své připravované mezinárodní sportovní události. Konkrétně mají pozvánku naši lyžaři na březen 2011 do Krkonoš.
Sledge se pravděpodobně na svém debutu absolutně soustředí na co nejlepší výkon, od kterého se budou další strategické plány odvíjet.

5. Po Pekingu jsme zaznamenali celou řadu negativních názorů odborné i laické veřejnosti na nedostačující mediální zpravodajství, ať už televize či ostatních médií, v porovnání s olympiádou. Dojde k nějakému zlepšení v této oblasti, má paralympijský výbor nějakou mediální strategii pro Vancouver? Zatím tomu totiž vůbec nic nenasvědčuje a vše vypadá, že web ČATHS tak bude pravděpodobně opět jedním z mála informačních zdrojů o ZPH v České republice. Prosím o upřímnou, nikoliv diplomatickou odpověď.

Srovnáváme nesrovnatelné. Nedává žádný smysl, srovnávat v jakémkoli ohledu OH a PH. Má ale smysl srovnání mediálního zájmu a pokrytí u nás, s pokrytím v jiných paralympijských zemích. Upřímně: publicitu pro paralympizmus nevytvářejí webové stránky, ale obrazovka. Byl jsem v uplynulých šesti měsících osloven několika zahraničními televizními společnostmi, které si dlouho dopředu mapovaly profily našich sportovců, sháněly zajímavé a oživující informace, měly nápadité postřehy a bylo zřejmé, že se jednotlivé redakce nebo jejich agentury naší tématice věnují nejen dlouhodobě, ale že to mají „strávené“, berou to za své. Těžko se to popisuje.
Mediální publicita pak přináší sponzory, s těmi přicházejí Národní paralympijské domy, reprezentativní vystoupení, další zviditelnění sponzorů, další motivace pro sportovce, další televizní přenosy a spirála se roztáčí…

6. Na které sporty se ty osobně těšíš nejvíce?

95% času se budu (a moc rád) věnovat našim dvěma sportům – alpskému lyžování a hokeji a budu si užívat jakoukoli příležitost být aktivní součástí týmu. Každý z těchto dvou má svou specifickou dynamiku, hokej má navíc příchuť nového. Rád bych se ještě porozhlédl po kerlerských soutěžích, na víc nezbude čas. A všude, kde to trochu půjde, budu sportovišti protahovat naše hosty.

7. Jaké jsou sportovní naděje našich reprezentantů, máme šanci na výraznější, případně medailový úspěch?

Je již od samého začátku naší účasti na ZPH dlouholetou tradicí, že vlajku medailového úspěchu na ZPH nesou téměř výhradně ženy (Eva Lemežová-Příhodová, Pavla Valníčková, Kateřina Teplá, Miroslava Sedláčková, Sabina Rogie a současná šampionka Anna Kulíšková), pouze Standa Loska dokázal prolomit jedinkrát tuto hegemonii. Takže se v medailových očekáváních právem obracíme na Aničku Kulíškovou, která startuje hned v pěti disciplinách a jak se říká, má na to.

8. Jaké umístění našich hokejistů či lyžařů budeš pokládat za úspěch?

V lyžování bychom si moc rádi odváželi jakoukoli medaili Aničky Kulíškové a umístění do 16. místa v některé z disciplin u každého z kluků. Hovoříme ale o sportu, se vším co k tomu patří…

9. Co všechno musíš v nejbližších dnech v souvislosti s Vancouverem zařídit?

Obávám se, že na výčet neodkladných úkolů tady není dost místa. Mezi ty životně důležité patří uzavření sportovních nominací na internetovém portálu VANOC, odeslání oficiálně autorizovaných reportů k tomuto kroku, distribuce aktuálních informací pro hosty, pro námi akreditované mediální partnery, zpravodaje ČPV, příprava podkladů pro DRM (určení jmenovitých oprávnění všech akreditovaných, alokace přidělených asistentů jednotlivým sportům)…

10. Jaký bude předodjezdový program našich paralympioniků, kdy a kde se celá výprava sejde a kdy do Vancouveru odjíždí?

Šestičlenná skupina lyžařů právě odletěla na finále světového poháru v americkém Aspen.
Já odlétám do Vancouveru 3. března jako předvoj na DRM, 5. března se jádro týmu sejde v hotelu Praha, odkud následující den ve dvou skupinách přeletí do Amsterdamu a odtud pak společně do Vancouveru, kde (díky časovým pásmům ještě téhož dne, tedy 6.března) přistanou, validují své akreditace a přepraví se do obou vesnic k ubytování.

Děkujeme za rozhovor a jménem redakce webu ČATHS přejeme mnoho štěstí ve Vancouveru!