2 Dub

Okolo Maroka – Jiří Ježek je na průběžném 25. místě!

Výjimečný výkon předvádí cyklista Jiří Ježek na etapovém závodě profesionálů UCI – Okolo Maroka. Již jen 4 etapy zbývají do cíle velice náročného závodu v exotických podmínkách, který se jede ve velikém horku a silném větru a Jirkovo jmého figuruje v celkovém pořadí na 25. místě z téměř 200 startujících borců.

Na startu tohoto podniku byli i dva cyklisté s handicapem, silniční mistr světa z Bogogna Karol Eduard Novak a náš Jiří Ježek, společně startující za rumunsko italský profesionální tým. Zatímco pro Ediho byl závod nad jeho síly už po třetí etapě, tak Jirka statečně bojuje dál i když to vůbec nemá jednoduché.
Jirka postupně zvládnul těžké horské etapy, včetně 165 km dlouhé královské, ve které cyklisté zdolávali 3 těžká stoupání.
Ve středeční etapě pak Jiří zrežíroval únik 11 cyklistů a tato spolupracující skupinka si postupně vybudovala náskok, který uhájila až do cíle etapy.

Největším problémem pro našeho cyklistu je neustálý a silný vítr. Právě ve větru a nutnosti silového oboustranného šlapání se nejvíce projevuje Jirkův handicap. Do určité míry se to dá kompenzovat tím, že se Jirka schová v závětří pelotonu, ale jde jen o dílčí „pomoc“, každá větrná etapa ho stojí podstatně více sil, než jeho kolegy bez handicapu.


Tusnad Cycling Team (Foto: S. Ježková)