18 Zář

Tréninková poradna, otázka 25. – Ochrana kloubů a kloubní výživa

Otázka: Chcela by som Vás požiadať o radu. Mám spastickú diparézu (DMO), chodím samostatne bez opory. Mám sedavé zamestnanie. Snažím sa 2-3 krát do týždňa bicyklovať, cvičiť a týždenne aspoň raz plávam, zriedkavo hrám stolný tenis. V zime som vyskúšala monoski. Pri dlhšej chôdzi (cca 1-2 km) mám často bolesti bedrových kĺbov. Tiež mám bolesti a praskanie v kolenách, už aj pri kratšom kžačaní a vstávaní z kžaku. Lieky som neužívala, názor ortopédov a neurológov je ten, že je to dôsledok dlhoročného zaťažovania a pohybu pri mojej základnej neurologickej diagnóze, spasticite, atď.
Chcela by som vyskúšať prípravok Flexit, aspoň na zmiernenie týchto problémov, ale neviem, ktorý by bol najvhodnejší, či Flexit Drink, Enduro alebo Gelacoll.

Odpověď: Přípravek Flexit, který vyrábí firma Nutrend má skutečně vlastnosti, které napomohou ochraně kloubů a pojivové tkáně.
Jde o přípravek vyvinutý speciálně pro sportovce a svým složením představuje komplexní péči o zatěžované klouby, vazy a šlachy.
Flexit představuje:
1) prevenci pro klouby vystavené zvýšenému opotřebení
2) regeneraci pro poškozený kloubní a pojivový aparát
3) díky přísadě Aloe Vera má i protizánětlivé účinky

Osobně mám zkušenost s užíváním přípravku Flexit ve formě kapslí. Doporučené dávkování je 3 kapsle ráno na lačný žaludek přibližně 30 minut před snídaní.
Závěrem dodávám, že přípravek je potřeba užívat pravidelně a dlouhodobě.
Znám konkrétní případy výkonnostních sportovců, kteří po úrazu či při zranění začali užívat tento přípravek a výrazně urychlili regeneraci poškozené tkáně. Následně pak i odstranili některé kloubní potíže dlouhodobého charakteru.

/Mgr. Viktor Zapletal/