20 Úno

Sledge hokejisté vezou z ME stříbrné medaile

Když čeští sledge hokejisté v roce 2007 vybojovali na Mistrovství Evropy v Italském Pinerolu stříbrné medaile, byl to naprosto nečekaný úspěch.
Následoval postup do elitní světové skupiny, páté místo z domácího světového šampionátu v Ostravě, postup na paralympiádu a skvělá pátá příčka z Vancouveru. Češi si postupně dokázali vybudovat respektovanou pozici na mezinárodním ledě a potvrzují, že již stabilně patří do světové špičky.
Dnes se mohli dočkat i velkého mezinárodního vítězství, když na mistrovství Evropy ve Švédském Solleftea bojovali ve finále.

Když letos výprava reprezentantů odlétala na ME do Švédska, provázela je již značná očekávání fanoušků. O medaili se hlasitě mluvilo, šeptalo se o finále a o zlatu se tajně snilo.
Češi prošli základní skupinou šampionátu bez ztráty bodu a do semifinále tak postupovali z první pozice. V dramatickém duelu s Estonskem o postup do finále nakonec dokázali nejtěsnějším rozdílem zvítězit a čekal je tedy boj o zlato s Itálií, překvapivým finalistou, který vyřadil favority z Norska.
V podvečerním utkání o bronzové medaile Norové jednoznačně přehráli Estonsko 4:0 a obsadili tak konečnou třetí pozici.
My jsme už ale napjatě očekávali, jak si povedou naši ve finále. S Italy se v průběhu mistrovství utkali již v závěrečném zápase ve skupině, kdy je po výborném výkonu přehráli 3:0 a naše očekávání tak bylo velké.

Do rozhodujícího utkání však vstoupili lépe Italové. V polovině třetí minuty byl vyloučen Tomáš Kvoch a soupeř tak získal výhodu přesilové hry. Italové nás zamkli v našem obranném pásmu, našim se nepodařilo vyhodit puk a těsně před koncem našeho oslabení zůstal před Vápenkou osamocený Gregory Leperdi, který přesnou střelou nad vyrážečku našeho gólmana překonal a poslal tak Itálii do vedení.
Trenér Zelenka okamžitě zareagoval oddechovým časem, aby se jeho hráči v úvodu utkání trochu uklidnili, ale i v dalších minutách první třetiny byli Italové lepším a důraznějším týmem na ledě. Češi nedokázali překonat jejich obranu a přechod do útočného pásma jim činil velké problémy. Po faulu na Hábla jsme odehráli přesilovou hru, ale i když jsme se několikrát pokusili o střelu, branku naši ani jednou netrefili. Na konci první části tak soupeř vedl 1:0.
Utrápený český výkon pokračoval i ve druhá třetině, která nepřinesla žádné výrazné šance ani na jedné straně. Za zmínku stojí snad jen dvě typické plachtivé střely Tomáše Kvocha z dálky, které ale italský brankář bez potíží zastavil. Naše stále provázely potíže s přechodem středního pásma. Zatímco jednoduché italské kombinace umožnily soupeři dostat se do útočné třetiny bez větších potíží, naše stále trápila pomalá rozehrávka.
Českou naději na vítězství zmrazila v páté minutě poslední třetiny druhá branka Itálie. Střela Rosy od modré čáry ještě českou branku minula, ale na dorážku Floriana Plankera už náš gólman nedosáhl.
Naši se nevzdali, v závěru utkání zvýšili tlak, ale jejich snažení přerušilo další vyloučení. V úplném závěru utkání zkusili hru bez brankáře, ale ani početní výhoda nám branku nepřinesla.

Překvapivými mistry Evropy se tak dnes večer stali Italové, kteří ve finále porazili Českou republiku 2:0.

I přes dnešní zklamání českého fanouška ale musíme sportovně přiznat, že soupeř zvítězil zaslouženě. Ještě nikdy nebylo zlato tak blízko, ovšem musíme dodat, že mistrovský titul vybojovalo družstvo, které dokázalo porazit „neporazitelné“ Nory a také mužstvo, které ve finálovém utkání naše nepustilo do žádné výraznější šance. Dnes byli Italové prostě lepší.

Nám tedy nezbývá, než našim hráčům a celému realizačnímu týmu, který odvedl při organizačně nepříliš zvládnutém šampionátu velký kus práce, poblahopřát a poděkovat za skvělý sportovní zážitek. Stříbrné medaile jsou zopakováním velkého týmového úspěchu z roku 2007 a dnešní utkání bude snad přínosem pro další práci a zlepšování našich.

Děkujeme také týmu, který zajišťoval on-line a televizní přenosy, které nám umožnily přinášet vám aktuální informace.