26 Úno

Rozhovor se skipem české curlingové reprezentace – Radkem Pokorným

1. Jak zatím hodnotíte dosavadní průběh šampionátu a výkony českého týmu?

Organizace šampionátu je na dobré úrovni a vše zatím funguje dobře. Po odehrání šesti zápasů máme jednu výhru nad týmem Číny, dva zápasy nám utekly o kousek, kdy jsme nezahráli na začátku hry a druhou půlku jsme museli dotahovat až pětibodový náskok týmu, který jsme už nestačili uhrát. Po dnešním dnu se dělíme o osmé až desáté místo. Před námi jsou ještě tři zápasy, které budou rozhodovat o udržení ve skupině A.

2. Jaké umístění byste považoval za úspěch?

Před MS jsem si říkal, že by bylo dobré se pokusit hrát o první čtyři místa, což by znamenalo hrát po základní skupině o medaile. Věřil jsem tomu, že na to tým máme. Po dnešním dni je cíl jediný – pokusit se sebrat síly a bodovat v posledních třech zápasech. Za úspěch budu považovat v této chvíli, když se nám podaří vyhrát ještě nějaký zápas.

3. Je pro vás domácí prostředí výhodou?

Před šampionátem jsem si myslel, že by mohlo být, ale je to asi individuální. Někdy to může být i naopak. Na výkonu v zápase je to jedno, kde hrajete. Pro curling je to prestižní věc, je skvělé přivítat v Praze nejlepší týmy na světě a zahrát si s nimi.

4. Jaké je pro vás srovnání s absolutní světovou špičkou?

Je to pro nás určité měřítko naší výkonosti. Některé evropské týmy známe a máme možnost si s nimi na turnajích zahrát. Nové jsou pro nás týmy ze zámoří a Asie, se kterými není možnost tak často se setkat.

5. Kdo je podle Vás největším favoritem turnaje?

Podle výsledků Kanada, poslední vítěz MS a PH a Norové, kteří už MS dvakrát po sobě dokázali vyhrát. Dalším kvalitním týmem je Skotsko. Zbytek týmů je hodně vyrovnaný a někdo může překvapit.

6. Jaká je atmosféra v českém družstvu?

Atmosféra v týmu je dobrá, trochu nás mrzí nepovedené zápasy, ale snažíme se užít si tu atmosféru a povedené výkony. Doufám, že jich několik ještě přijde a skupinu A udržíme i pro příští rok.