29 Bře

Nominační kritéria státní reprezentace HANDBIKE na rok 2011

Reprezentační trenér tělesně a zrakově postižených cyklistů Viktor Zapletal zveřejnil nominační kritéria k účasti na MS a SP pro handbike na rok 2011.

Jsou velmi jednoduchá, adepti na reprezentační dres musí zcela splňovat statut reprezentanta ČATHS a mít odpovídající výkonnost. Tu mohou prokázat na všech vypsaných závodech EHC či Evropského poháru.
Jen doplňkově bude přihlíženo k výsledkům na ČP handbike. Ty budou důležité až v případě totožných výkonů dvou závodníků a tedy nominační kolize.

Reprezentační trenér má v úmyslu nominovat na MS v Dánsku minimálně dva handbikery, v optimálním případě pak tři až čtyři a poprvé v historii českého handbike přihlásit český tým do atraktivního závodu štafet.

Vzhledem k faktu, že se v loňském roce nikomu nepodařilo výrazněji prosadit na mezinárodním poli, mají všichni jezdci úplně stejnou „startovní pozici“.

Závodníkům ČATHS, kteří se v závodech EHC či EP umístí do osmého místa a budou v první polovině startovního pole (příklad: min. 8. místo ze 17 startujících), budou zpětně proplaceny náklady na cestovné a ubytování spojené se závodem.

„Potřebujeme dostat alespoň jeden handbike do Londýna na LPH, věřím, že pro to kluci udělají maximum. Doufám a moc si přeji, aby se letos někomu podařilo přiblížit se ke světové špičce a překonat onu magickou hranici osmého místa a první poloviny startovního pole ve výsledkové listině.
Současná úroveň světového pelotonu handbike je stoprocentně profesionální. Po všech směrech. Tento trend nastartoval svou pílí, výkonností a přístupem Marcel Pipek a teď paradoxně právě my máme potíže udržet krok. Nicméně, tak to mají i ostatní kategorie cyklistiky handicapovaných, je to nevyhnutelný vývoj, výjimku v současné situaci tvoří jen tricykly v kategorii žen.
V současné době máme několik výrazných talentů pro handbike, kteřé mají předpoklady bojovat o umístění v první světové desítce. Moc bych si přál, abych na konci nominačního období nemusel řešit otázku, jestli vůbec někoho nominovat na MS, ale abych spíše hledal odpověď, jak zajistíme prostředky pro početný tým handbikerů, který se bez problémů nominoval na MS.
upřesňuje nominační kritéria reprezentační trenér Viktor Zapletal.