30 Bře

IPC zveřejnilo předběžný seznam atletických disciplín pro LPH Londýn 2012

Jsou to dva měsíce, co skončilo atletické Mistrovství světa v Christchurch. Od té doby sportovci i jejich realizační týmy čekají, kdy IPC zveřejní kvalifikační limity na Paralympijské hry v Londýně, počet míst, resp. kvóty pro jednotlivé státy na základě proběhnuvšího světového šampionátu a soupis atletických disciplín, ve kterých se bude soutěžit v Londýně 2012.

Termín, který si IPC stanovilo pro zveřejnění těchto uvedených kritérií, byl 14.3.2011. Bohužel jediné, co se atletická obec dozvěděla, je soupis disciplín do programu LPH 2012, a to ještě v provizorní podobě.
V tuto chvíli je na seznamu 166 disciplin a tudíž ve hře 166 sad medailí z toho 103 pro mužské kategorie a 63 pro kategorie ženské.
Pro porovnání – na posledním MS se soutěžilo celkem ve 209 disciplínách (129 mužských a 80 ženských kategorií). Je tudíž patrné, že bude program LPH v Londýně o 43 disciplín chudší.

V disciplínách, ve kterých nastoupili čeští atleti na MS v Christchurch, nastalo také pár změn, ale netýkají se tělesně postižených atletů.
Zásadní změnou je nevypsání běhu na 800 m zrakově postižených žen T 11, ve kterém získala Mirka Sedláčková na Novém Zélandu zlatou medaili. Rovněž disciplína Petra Vrátila – oštěp, kde získal bronz, rovněž na soupisu není.

Je nutno poznamenat, že seznam není definitivní. Jednotlivé NPC byly vyzvány k připomínkování tohoto seznamu a do 15.4.2011 by mělo IPC zveřejnit jak seznam definitivní, tak i slíbené kvalifikační limity a kvóty.

Soupis vypsaných disciplín naleznete zde