15 Dub

Zpráva Dana Bíny z SP na Mallorce

Ve dnech 1.–9. dubna jsem se zúčastnil závodu světového poháru Princess Sofia Trophy na Mallorce. Na startu se sešla flotila sice malá, ale zato kvalitní. Z absolutní světové špičky chyběli pouze Paul Tingley (CAN) a Damien Seguin (FRA)

Jelikož jsem si ze zimní přípravy přivezl nalomený stěžeň, musel jsem jet na zapůjčeném. Bohužel se ukázalo, že čep vedoucí do ráhna je příliš dlouhý a má tendenci blokovat otěž. Což se stalo kritickým na zaďáky, zejména první den, kdy ve větru okolo 10 m/s se loď stávala neřiditelnou – takže jedno zatopení, jedno prasklé kormidlo a dvě nedokončené rozjížďky. A odpoledne strávené úpravami ráhna.
Čerstvé bríza druhého dne my vyloženě sedla a bylo z toho 5. místo, bohužel na druhou rozjížďku usnula. Dojel jsem devátý.
Třetí den byl ve znamení flauty. Ranní bríza postupně slábla až k nule. Rozjížďky jsem dokončil na 8. a 9. místě.
Den čtvrtý… Čekáme na odpolední vítr a ten přichází. Pěkných stabilních 6 uzlů, víceméně jižního směru. Je z toho 5. a 8. místo.
Den pátý, poslední. Zprvu to vypadá, že se neodjede nic. Je to jako ve filmu, v pravé poledne vítr sílí, vyjíždíme skoro do ničeho, první rozjížďku ale jedeme ve stálých 10 uzlech. A mě se daří – vezu 4. místo. Bohužel dotek bóje a náprava znamená propad na místo šesté. Na závěrečnou rozjížďku se vítr zvedl na 14 uzlů a já dojel sedmý. Stejně jak jsem skončil i celkově.
Přes vyloženě smolný začátek, se mi podařilo dosáhnout plánovaného umístění, což nelze hodnotit jinak než kladně.

1. Thierry Schmitter NED
2. Heiko Kroger GER
3. Megan Pascoe GBR

7. Daniel Bína CZE