6 Srp

IFDS – mistrovství světa handicapovaných jachtařů

Ve dnech 30. června až 8. července se česká výprava ve složení Alexander Sadílek a Daniel
Bína zúčastnila mistrovství světa v anglickém Weymouthu, který bude dějištěm jachtařské
regaty Olympijských her 2012.

Toto mistrovství bylo zároveň poslední možností obsadit jedno ze zbývajících 6 kvalifikačních míst.
Česká výprava nastoupila do závodu v optimistické náladě, neboť v závodě světového poháru ve Weymouth, který těsně předcházel mistrovství a který byl obsazen srovnatelně s mistrovstvím, Dan obsadil „virtuální“ 4. postupové místo a Saša „vitruální“ první nepostupové místo s minimálním odstupem na postup. Optimismus dodával i fakt, že Dan čerstvě obsadil 8. místo v celkovém hodnocení světového poháru.
Už počátek závodu dal tušit potíže. Dan se sice zpočátku držel na dostřel postupovým místům, ale v průběhu regaty se postupně propadal. Na konci mu nezbylo než riskovat. Risk nevyšel a následoval propad daleko za hranici postupu.
Saša zahájil regatu výsledky na hranici třetí desítky. V průběhu se sice dokázal výrazně zlepšit, nicméně na postup to bohužel nestačilo.
Nakonec zbylá kvalifikační místa získali Mark LeBlanc – USA, Paul Francis – Nový Zéland, Niko Salomaa – Finsko, Juan Fernandez Ocampo – Argentina, Matt Bug – Austrálie a Cristiano D’Agaro – Itálie.
Celkově na mistrovství dominovala výprava Nizozemí, která obsadila první dvě místa.

Výsledky:
1. Thierry Schmitter NED
2. Andre Rademaker NED
3. Helena Lucas GBR

23. Alexander Sadílek CZE
27. Daniel Bína CZE

Tímto končí česká jachtařská paralympijská kampaň 2008-2012. Rád bych poděkoval všem, kdo nám přispěli, ať už materiálně, radou či „pouze“ tím, že drželi palce.
Děkujeme!!

Na závěr sezóny se Saša chystá soustředit na středoevropský pohár, který má slibně rozjetý (http://2punkt4.de/CEC2011.html#RL).
Dan se nyní chystá do Norska na otevřené (za účasti nehandicapovaných jachtařů) mistrovství světa lodní třídy 2,4mR (http://www.24worlds.org/).

/Daniel Bína/