18 Zář

4 zlaté medaile z Evropského poháru v Praze na Strahově zůstávají v České republice!

Pražský Strahov byl dějištěm vrcholného mezinárodního podniku handicapovaných cyklistů. V sobotu 17. září se zde sešla současná špička, nejenom evropské paracyklistiky, ke svému finálovému závodu.

Závod zařazený do vysoké kategorie UCI – P1 byl velmi úspěšný pro naše barvy a vítězství ve svých kategoriích pro Českou republiku vybojovali Tereza Diepoldová (C2), Jiří Ježek (C4) Ivo Koblasa (C3) a tricyklista Roman Šejna (T2).
Těžký závod s náročným stoupáním zvládl Jiří Ježek (DAS – Duratec) zcela famózním způsobem, když se stal i celkovým vítězem závodu bez ohledu na handicap a zakončil tak svou výjimečnou letošní sezónu. V roce 2011 se Jirka stal dráhovým mistrem světa, vicemistrem světa v časovce, celkovým vítězem Světového poháru a neporažen byl i ve všech závodech Evropského poháru ve kterých startoval. Naprosto obdivuhodná sezóna 2011 činí z Jiřího Ježka nejvážnějšího kandidáta na titul „Handicapovaný sportovec roku 2011“, opravdu těžko bychom totiž hledali Jirkovi pro tento „závod“ soupeře nejenom u nás doma, ale i v celosvětovém měřítku.
Velmi potěšitelné je sledovat výkonnostní vzestup dalších našich cyklistů kategorie C4, výborné čtvrté místo vybojoval stále se lepšící Jan Bicek a páté jeho tréninkový kolega Tomáš Korbička. Oba dva jsou již samozřejmě v hledáčku reprezentačního trenéra a v příštím roce by měli posílit náš reprezentační tým na vybraných závodech Evropského a případně i Světového poháru.
A stejně nadějné je i páté místo naší nové posily kategorie C5, Tomáše Kajnara. A i Tomáš velmi pravděpodobně obdrží pozvánku do reprezentačního týmu.
Velikou radost nám dělá Tereza Diepoldová (Nutrend Specialized). Dvojnásobná medailistka z mistrovství světa v Dánsku zvládla pražský závod podobně suverénním způsobem, jako Jirka a její výjimečný talent i výkonnostní vzestup je velikým příslibem do budoucna.
Závod handbike se jel ve vynikající konkurenci, kterou pochvaloval i expert pro tuto kategorii a osobní trenér Honzy Tománka, Radovan Šabata. A právě nejmladší člen světového polotonu, Jan Tománek, zvládl závod se svými slavnými soupeři více než bravurně. Druhé místo je dalším úspěchem mladého, talentovaného handbikera.
Potěšitelné je, že po nepříjemném zranění se rychle vrací do své formy i Michal Šiška. Závodník týmu Nutrend Specialized zaostal pouhých osm sekund od medaile, na čtvrté příčce, což je vzhledem ke konkurenci závodu opravdový úspěch.

Pořadatelé Evropského poháru již oznámili i termín závodu pro rok 2012. Finálový závod Evropského poháru pražský Strahov přivítá ve dnech 29. – 30. září 2012.
A v jednání je už i rok 2013, kdy bychom v Praze mohli přivítat celosvětovou konkurenci handicapovaných cyklistů. Pořadatelský tým SK Handicapovaných cyklistů Praha totiž velmi vážně zvažuje kandidaturu Prahy na finálový závod Světového poháru.