9 Říj

Český paralympijský výbor má nové stanovy. Hlas ČATHS má nyní jen 50% hodnotu…

Pod hrozbou ztráty licence Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) byl Český paralympijský výbor (ČPV) nucen na mimořádném zasedání Výkonného grémia změnit své stanovy.

Podle nových stanov se s okamžitou platností stává členem ČPV i Český svaz tělesně postižených sportovců se kterým ČPV vede dlouholetý boj. Bylo zastaveno soudní řízení mezi ČPV a ČSTPS a zástupce ČSTPS bude přítomen zasedání VG.
Zde však bude mít, stejně jako zástupce ČATHS pouze 1 hlas, zatímco ostatní svazy hlasy dva.
S takovýmto návrhem zásadním způsobem nesouhlasil zástupce ČATHS Viktor Zapletal, který označil hlasovací nevyváženost za diskriminační nejenom pro oba svazy, ale i pro celý sport tělesně postižených.
Požadoval samostatné hlasování o tomto bodu, nicméně poměrem 4:1 byl návrh v nových stanovách schválen, stejně jako stanovy celkově.
Autory nových stanov ČPV jsou: František Janouch, Pavel Lukeš, Roman Suda a Jaroslav Křeček.

Z pohledu ČATHS je také důležité, že v nových stanovách ČPV již není bod požadující negativní lustrační osvědčení zástupců jednotlivých svazů ve VG. ČATHS tedy bude od příštího zasedání VG zastupovat opět její předseda Jaroslav Křeček, kterého pro nevyjasněnou lustrační záležitost musel ve VG, více než rok, zastupovat první místopředseda asociace Viktor Zapletal.