29 Čvn

EUROSAF Champions Cup – Kieler Woche

Přinášíme zprávu Daniela Bíny z mezinárodních jachtařských závodů Eurosaf Champions Cup.
Tak jako předcházející Delta Lloyd regatta i Kieler Woche překročilo rámec evropského Champions Cupu účastí 19 lodí ze  tří kontinentů( včetně stříbrného a bronzového olympijského medailisty Uli Libora). Bohužel českou vlajku jsem v lodní třídě 2.4mR hájil sám.
Větší část mé přípravy padla za oběť opravě škod z Medembliku, výměně stěžně a nastavení nového trimu. Taktéž jsem zdvojnásobil dávky ve fyzické přípravě.
První den nás připravil vítr severo-západo-severního směru o síle okolo 15 uzlů. A vítr v nám přidělení oblasti Golf padající přes útes v mnoha pruzích, vytvářel velmi nestabilní prostředí okořeněné vlnami přiházejícími z otevřeného moře, tudíž stočenými o 30° od směru větru.
Den vyhrál místní šampión Heiko Kroeger (2,1,3) následován Australanem Michaelem Leydonem(8,2,1) a Norem Bjornarem Erikstadem(5,5,2). Mne den zanechal na 7 pozici (7,9,8). Vše nasvědčuje že základní problémy s trimem jsou definitivně pryč a je čas se soustředit na detaily.
V den druhý nás čekala lehká bríza jižního směru o síle 5-8uzlů. A zde počala velká Bjornarova jízda. Na konci dne ho čekalo celkové vedení po dojezdech 1,1,1. Heiko s dojezdy 6,2,8 klesl na druhé místo. Na třetí pozici se posunul Francouz Kevin Kantin(7,4,2) Já se s dojezdy 2,6,6 posunul na průběžné páté místo. Bohužel  penalizace za nevyzvednutou GPS mne odsunula o dvě příčky.

001

Den třetí nás čekala oblast Hotel. Po mnoha odkladech jsme odstartovali odpolední rozjížďku v nestálém větru se 40° změnami. Na závěr rozjížďky přišel déšť, který zabil i poslední zbytky větru. Pořadí na medailových pozicích se nezměnilo, Bjornar Erikstad(4), Heiko Kroeger(3), Kevin Kantin(10). Mne dojezd na 11 místě odsunul na 8 pozici.
Předposlední den – návrat na racing area Golf. Po 3 hodinovém čekání a jednom cvičném výjezdu vítr přišel. Podmínky jako přes kopírák ze dne prvního.
První duo Bjormar Erikstad(2,2) a Heiko Kroeger(6,1) zůstala beze změny. Na třetí místo se posunul Švéd Henrik Johnsson(4,3). Já se posunul na šesté místo(5,6) se ztrátou 2 body na Lasse Klotzinga(GER) na pátém místě.

002

Den poslední sevorozápadní vítr o síle 22 uzlů s nárazy přes 25 uzlů.  Bohužel jsem se nedokázal rychlostně srovnat s rychlými změnami v síle větru.  Navíc jsem díky kolizi dostal penaltu v první rozjížďce. Dojezdy 14,10,9 mne odsunuly na deváté místo.

Škoda zbytečné penalizace, bez ní by to vyšlo na pohodové 7 místo.Nicméně od problémového Medembliku jsme na lodi odvedli velký kus práce. Navíc vzhledem k jarnímu tréningovému deficitu je umístění v první desítce rozhodně nad očekávání 🙂

Výsledky:
1: Heiko Kroeger(GER)
2: Bjornar Erikstad(NOR)
3: Henrik Johnsson(SWE)

Podrobné výsledky ZDE