2 Pro

Rychle a světově v Rychlé kůži 3!

Už dva roky smí plavci soutěžit pouze v textilních plavkách od pasu po kolena, ženy pak musí mít holá ramena a celé paže a plavky jim nesmějí sahat pod kolena. Nový plavecký set s názvem Fastskin 3, tedy Rychlá kůže 3 toto splňuje, ale co víc, očekává se, že v Rychlé kůži se opět můžeme dočkat časů atakujících plavecké světové rekordy.

Připomeňme si, že rozhodnutí striktně omezit závodní plavky a jejich výrobní materiály učinila Mezinárodní plavecká federace FINA poté, co na světovém šampionátu v Římě v roce 2009 padly čtyři desítky(!) světových rekordů. V Římě plavci používali celotělové, bezešvé kombinézy vyrobené z materiálů jako je například polyuretan a závodník tak byl kompletně zabalený do gumového obleku, který, dokázal nadzvednout tělo k hladině a tím ho zrychlit.

Po opatřeních FINA došlo k situaci, že světové rekordy dosažené v zakázaných plavkách jsou prakticky nedostižnými vrcholy. To by se ale nyní mělo změnit. Firma Speedo vstoupila na trh s novým, revolučním a inovativním kompletem, který tvoří plavecká čepice, brýle a plavky s optimálními hydrodynamickými vlastnostmi. Na vývoji tohoto kompletu se podíleli plavečtí odborníci, vědci z oblasti hydrologie i současné plavecké hvězdy. Celý komplet odpovídá parametrům FINA, nicméně je mnohem rychlejší než nyní používané plavky. Důvodem je maximální účinnost, minimální odpor a cit pro vodu a sami plavci si libují, že o případných rekordech bude rozhodovat výkon a ne technologie a prý se v Londýně 2012 máme na co těšit.

Samozřejmě nás zajímalo, jak se k novince postaví představitelé naší plavecké reprezentace, připravující se na Londýn 2012. „Naši plavci nyní používají plavky od firmy Arena, nicméně během jarních závodů budeme nové plavky firmy Speedo sledovat a pokud se budou jevit jako vhodnější pro naše závodníky, budeme o jejich užití uvažovat“ vyjádřila se reprezentační trenérka, Andrea Věnseková.