31 Pro

To byl rok 2011 ! Část 2. (červen – prosinec 2011)

Červen

12.6. Cyklisté přivážejí čtyři medalie ze světového poháru!

Čtyři cenné kovy přivážejí členové reprezentačního týmu tělesně a zrakově handicapovaných cyklistů ze Světového poháru ve španělské Segovii a znovu tak potvrdili svou pozici v absolutní světové špičce.

19.6. Handbiker Honza Tománek se dostal mezi elitní evropskou osmičku

Reprezentant České republiky Jan Tománek využil domácího prostředí a v kompletní evropské konkurenci obsadil vynikající 6. místo v závodech kategorie P1 EHC v Lounech

21.6. Už známe nové mistry České republiky v maratonu horských kol

Počasí si podobně jako to loňské usmyslelo, že závody trochu vylepší a zdramatizuje. Naštěstí se letos nekonaly povodně, ale i tak byla trať parádně promočená a chvílemi připomínala spíše bahenní lázně.

27.6. Atleti vozíčkáři splnili na MČR čtrnáct „A“ limitů

Za účasti více než 50 sportovců proběhlo uplynulý víkend v Novém Městě nad Metují Mistrovství republiky v atletice. Celkem 9 tělesně postižených atletů splnilo „A“ limit pro letní paralympijské hry v Londýně.

Červenec

7.7. Jan Povýšil vybojoval na ME bronz

Středa přinesla českým barvám další medaili. Honza Povýšil vybojoval v závodě na 100m volný způsob bronzovou medaili časem 1:23,03 a skončil tak třetí za svými věčnými rivaly Španělem Oribem a Francouzem Smetaninem.

8.7. V Berlíně zásluhou Jana Povýšila cinklo zlato!

To, v co jsme tajně doufali, se stalo skutečností a Honza Povýšil vybojoval na mistrovství Evropy ve své královské disciplíně – 150m polohový závod-zlatou medaili.

9.7. Jiří Ježek vyhrál časovku světového poháru, Tereza Diepoldová má stříbrnou medaili!

Přesně ve 14 hodin místního času se vydal na trať finálového závodu světového poháru v časovce úřadující mistr světa v této disciplíně – Jiří Ježek. A vrátil se do cíle velmi brzy, v nejlepším čase dne a tím pádem i jako vítěz závodu světového poháru.

11.7. Historický úspěch české cyklistiky – Jiří Ježek celkovým vítězem světového poháru!

Historický úspěch české cyklistiky handicapovaných přiváží z kanadského Baie Comeau česká reprezentace tělesně handicapovaných cyklistů. Po pátečním vítězství v časovce, dokázal pětinásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa Jiří Ježek zvítězit i v silničním závodě a stal se tak celkovým vítězem světového poháru pro rok 2011.

16.7. Družstvo mužů přiveze z MS v lukostřelbě zlato !!

Včera byly na programu mistrovství světa eliminace v soutěži družstvev. S nejvyššími ambicemi do nich nastupovalo družstvo W1 ve složení Drahonínský, Bartoš, Šebek. V napínavém boji o první místo nakonec naši porazili družstvo USA a získali zlato.

17.7. David Drahonínský má stříbro!

David Drahonínský se v disciplíně kladkový luk W1 probojoval eliminacemi jednotlivců až do dnešního finále. V něm se v souboji o zlatou medaili utkal s Finem Kinnunenem. Ve velmi napínavém finále nakonec David svému soupeři podlehl a získal stíbrnou medaili. Ostatním českým lukostřelcům se dařilo méně.

18.7. Honza Tománek dvakrát první na Slovensku

Naše současná handbiková jednička Jan Tománek potvrdil oprávněnost nominace na MS v Dánsku, když zvítězil v silničním závodě i časovce ve Vrátné, kde se jel další podnik Evropského poháru cyklistů.

24.7. Ohlédnutí za ME v plavání Berlín 2011

ME 2001 v Berlíně skončilo pro český tým úspěšně. Zlaté medaile dovezli domů Jan Povýšil a Arnošt Petráček, Honza navíc stříbro a bronz.

31.7. Petra Hurtová, Radek Fabián a Tomáš Kajnar jsou novými mistry České republiky handicapovaných cyklistů v kategorii XC horských kol

S podmáčenou, blátivou a velmi těžkou tratí se museli potýkat účastníci Mistrovství České republiky horských kol handicapovaných cyklistů. Výborně připravené závody s početnou diváckou kulisou zvládli nejlépe handbikeři Radek Fabián, Petra Hurtová a v kategorii cyklistů pak Tomáš Kajnar (5), který si vypracoval během závodu tak velký náskok, že ho nezbrzdil ani defekt zadního kola, se kterým absolvoval poslední okruh náročného závodu.

Srpen

4.8. Zemřel slavný televizní komentátor, cyklistický expert a velký propagátor cyklistiky handicapovaných, Robert Bakalář

Ještě před pár dny jsem s ním mluvil. Se smíchem zjišťoval „drby“ o mých svěřencích, dělal si legraci ze své rakoviny, domlouvali jsme se, že bude komentovat halový Evropský pohár v cyklistice, který připravujeme na leden, plánovali jsme vytvořit telemost pro televizní redakci Eurosportu z blížícího se mistrovství světa handicapovaných cyklistů v Dánsku… Ve středu 3.8. ráno, ve věku 71 let Robert Bakalář náhle zemřel.

8.8. Stolní tenisté přivezli bronz z Pekingu

Trio stolních tenistů Karabec, Horut, Lambert odjelo koncem července na letos již pátý čtyřicítkový turnaj letošní sezóny. Loňští stříbrní medailisté z mistrovství světa, dvojice Horut – Lambert, vybojovala bronzovou medaili.

9.8. Otevřené mistrovství ČR ve sportovní střelbě

O víkendu se v Olomouci rozdávaly tituly Mistra republiky ve sportovní střelbě. Mistrovské tituly vybojovali Vladimír Marčan v disciplínách sportovní pistole 30+30 ran a vzduchová pistole 60 ran. Roman Gronský získal titul v disciplínách libovolná pistole 60 ran a standartní vzduchová pistole 40 ran.

18.8. Rekordní účast na atletickém Czech Open 2011

Jak jsme již avizovali v předchozích článcích, tento víkend ožije Olomoucký atletický stadion mezinárodním atletickým mítinkem Czech Open 2011. I letošní pátý ročník mítinku je pod patronací IPC a lze na něm plnit kvalifikační limity pro letní paralympijské hry v Londýně.

23.8. Vladimír Marčan zvítězil v závodě světového poháru ve sportovní střelbě

Vladimír Marčan (55), člen SK TPS Olomouc, dosáhl zatím svého nejcennějšího sportovního úspěchu na kvalifikačním závodě IPC v thajském Bangkoku. Zvítězil ve své nejoblíbenější disciplíně sportovní malorážní pistole P3.

30.8. Do zahájení letních paralympijských her v Londýně zbývá přesně jeden rok!

365 dní zbývá do zahájení sportovní akce na kterou s napětím čeká celý sportovní svět – paralympijských her v Londýně 2012.

Září

10.9 Jirka Ježek má stříbro, Tereza Diepoldová s Jiřím Bouškou bronz z časovky!

O vynikají úspěch české cyklistiky se dnes postarali handicapovaní cyklisté na MS v silniční cyklistice v dánském Roskilde.

11.9. Tereza Diepoldová získala na mistrovství světa již svou druhou medaili!

Tereza Diepoldová proměnila i svůj druhý start na cyklistickém mistrovství světa v medaili. Opět je bronzová a 23 letá členka týmu Nutrend Specialized se tímto úspěchem postarala o zatím nejlepší výsledek české ženské cyklistiky tělesně handicapovaných.

18.9. Vítězem Českého poháru v disciplíně P1 a P3 se stal Vladimír Marčan a v disciplíně P4 Josef Škvaro

Ve dnech 3.-4.9. se konalo v Plzni finále ČP. O Titul Vítěz Českého poháru si to rozdalo šest nominovaných střelců v disciplínách P1, P3 a P4. V sobotu šest střelců kategorie SH1 soutěžili v disciplíně P1 – vzduchová pistole 60 ran na 10 metrů.

19.9. 4 zlaté medaile z Evropského poháru v Praze na Strahově zůstávají v České republice!

Pražský Strahov byl dějištěm vrcholného mezinárodního podniku handicapovaných cyklistů. V sobotu 17. září se zde sešla současná špička, nejenom evropské paracyklistiky, ke svému finálovému závodu.

23.9. Vydařený devátý ročník Czech Open stolních tenistů

V Ostravě, ve sportovním areálu TJ Mittal, proběhl ve dnech 7.-11.září mezinárodní turnaj tělesně postižených stolních tenistů Czech Open 2011. Byl to již devátý ročník této akce, která dává v širší míře možnost hendikepovaným stolním tenistům ČR poměřit svou výkonnost se zahraniční konkurencí.

25.9. Český pohár handbike a tandemů www.caths.cz 2011 je minulostí, ať žije Český pohár handbike a tandemů www.caths.cz 2012!

Naše nejnavštěvovanější soutěž jarních a letních měsíců – Český pohár handbike a tandemů www.caths.cz 2011 je minulostí. Co nového tyto soutěže přinesly?

27.9. Londýnská hlediště a tribuny hlásí : VYPRODÁNO!!

Přesně rok před zahájením letních paralympijských her v Londýně byl zahájen předprodej vstupenek na tuto vrcholnou sportovní akci. Po 14 dnech prodeje jsou téměř všechny vstupenky rezervovány a internetový obchod byl uzavřen.

Říjen

1.10. Honza Tománek vyhrál další závod Evropského poháru

Velikou radost nám dělá mladý a nadějný handbiker Honza Tománek. Letošní sezónu završil dalším vítězstvím v závodě Evropského poháru kategorie P1 v srbském Bělehradě.

3.10. Pocta české cyklistice – Jiří Ježek v komisi sportovců UCI!

Výjimečného uznání se dostalo české cyklistice handicapovaných. Úřadující mistr světa ve stíhačce, jeden z nejúspěšnějších paralympijských cyklistů historie, Jiří Ježek, byl jmenován do nově vzniklé komise sportovců UCI.

7.10. Další body do světového poháru střelců

V prvním závodě ve sportovní pistoli P3 na Světovém poháru IPC ve Fort Benningu v USA získal Vladimír Marčan dva body do světového žebříčku za 14. místo.

9.10. Český paralympijský výbor má nové stanovy. Hlas ČATHS má nyní jen 50% hodnotu…

Pod hrozbou ztráty licence Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) byl Český paralympijský výbor (ČPV) nucen na mimořádném zasedání Výkonného grémia změnit své stanovy.

13.10. Atletická sezóna 2011 je u konce

V Českých Budějovicích 1. 10. 2011 sedmým kolem dlouhodobé soutěže Českého poháru KB, zakončila atletika vozíčkářů svou letošní sezónu.

24.10. Finálová utkání na ME ve stolním tenise budou bez české účasti

Během víkendu probíhaly ve Splitu dvouhry všech kategorií. Česká republika zde měla zastoupení čtyř hráčů. Do dnešních finálových zápasů však žádný z nich nepostoupil.

27.10. IPC a pořadatelé letních paralympijských her v Londýně upozorňují – NENECHTE SI UJÍT PARALYMPIJSKÝ ZÁVOD JIŘÍHO JEŽKA!

Letních paralympijských her v Londýně se zúčastní téměř 4200 sportovců ze 150 zemí světa a soutěžit budou ve 20 různých sportech. To je porce, která i pro informovaného sportovního fanouška vyžaduje určitý návod, co si rozhodně nenechat ujít a na která sportoviště směřovat pozornost. I proto pořadatelé, s téměř ročním předstihem, zveřejnili seznam 12 TOP soutěží a slavných jmen, která lze považovat za to nejlepší, co v Londýně uvidíme.

28.10. Češi přivezou ze Splitu týmové stříbro

V závěrečné soutěži družstev vybojovala česká dvojice Jaroslav Hadrava – René Tauš stříbrné medaile z evropského šampionátu.

Listopad

2.11. Vítězné fotografie Michala Červeného budou doprovázet reprezentační tým České republiky Tělesně a zrakově postižených cyklistů až do Londýna

Když fotograf zpravodajského serveru www.mtbs.cz Michal Červený přijal nabídku reprezentačního týmu Tělesně a zrakově postižených cyklistů, aby se společně s tímto týmem zúčastnil silničního mistrovství světa v dánském Roskilde, určitě netušil, kolik hlubokých emocí svými fotografiemi způsobí.

5.11. Jan Povýšil vítězem foto soutěže „Život nejen na kolech“

O Honzovi Povýšilovi, úspěšném reprezentantovi v plavání, je známo, že jeho velkou zálibou je fotografování. Své fotografie letos Honza prezentoval na 15.ročníku fotografiské soutěže „Život nejen na kolech“.

11.11. Jiří Ježek byl vyhlášen Králem cyklistiky handicapovaných

V nádherném prostředí pavilonu Rotunda na Brněnském výstavišti proběhl včera slavnostní večer vyhlašování Krále cyklistiky 2011. V kategorii handicapovaných byl vyhlášen nejúspěšnější cyklista letošní sezóny – Jirka Ježek.

12.11. Alex Sadílek získal v Německu bronzovou medaili

V německém Travemunde minulý měsíc proběhlo Mistrovství Německa olympijských tříd, včetně paralympijské třídy 2.4mR. Závod v této třídě byl otevřený i pro nehendikepované.

13.11. Pražský cyklokros zaznamenal rekordní účast

Na pláni v Řepích proběhl v neděli veřejný cyklistický závod – Pražský cyklokros. V příjemném a slunném počasí se v Praze odprezentovala rekordní účast závodníků všech kategorií. Závod byl rovněž posledním kolem ČP MTB handicapovaných.

18.11. Míra Šperk zahájil lyžařskou sezónu vynikajícím 3. místem na závodech IPCAS

V úterý odjela výprava lyžařů ČATHS do holandského Landgraafu, kde se uskutečnil první závod IPCAS letošní lyžařské sezóny. V nabité konkurenci obsadil Míra Šperk úžasné 3.místo.

25.11. Cyklistům začíná dráhový Český pohár

V pátek odstartuje na motolském velodromu úvodní závod Českého poháru handicapovaných cyklistů na dráze.

Prosinec

11.12. Míra Šperk vybojoval na Evropském poháru zlato

Od čtvrtka probíhá na rakouském Pitztalu první Evropský pohár lyžařské sezóny 2011/12. Velkou radost nám v něm udělal náš lyžař Míra Šperk, když v závodě Super G vybojoval první místo.

11.12. Aktuálně z EP Pitztal

Míra Šperk potvrdil svou výbornou současnou formu a i dnes skvěle zabodoval ve slalomu, když skončil na krásném třetím místě.

14.12. Stolní tenisté zabodovali v Argentině

Čeští stolní tenisté odletěli minulý týden na mezinárodní turnaj Copa Tango do Buenos Aires. Posledního turnaje sezóny 2011 se zúčastnili za ČR Ivan Karabec, Zbyněk Lambert a Daniel Horut. A jaká je celková bilance českého týmu po konci turnaje? Tři první místa a jedno druhé.

18.12. V motolské hale se bojovalo o cyklistické tituly Mistrů České republiky na dráze

Motolská cyklistická hala zažila v uplynulých čtyřech dnech nápor nevídaný. O prestižní tituly Mistrů České republiky se zde totiž utkaly všechny věkové kategorie cyklistů. A poprvé v historii se do bojů zapojili i cyklisté handicapovaní, pro které byl závod navíc i čtvrtým kolem Českého poháru handicapovaných cyklistů na dráze www.caths.cz.

21.12. Prohlášení ČATHS k aktuální situaci ve sportu tělesně postižených v České republice

Výkonný výbor ČATHS se v úterý 20. prosince 2012 sešel na společném pracovním zasedání se zástupci sportovců a s představiteli jednotlivých sportovních sekcí a klubů, k projednání aktuální situace ve sportu tělesně postižených v České republice.