7 Led

Diskuse k anketní otázce

Naše poslední anketní otázka vyvolala mezi sportovci i veřejností otevřenou diskusi. Téma slučování kategorií ve sportu handicapovaných je více než žhavé. Od vynikajícího českého jachtaře Alexandera Sadílka jsme obdrželi následující email, který pro jeho zajímavost otiskujeme v celém znění.

Info k tématu slučování kategorií.

V jachtingu hendikepovaných v lodní třídě neexistují žádné kategorie.
Dokonce je to tak, že na otevřeném Mistrovství světa, nebo mistrovství jednotlivých zemí závodí zdraví závodníci s hendikepovanými, a mnohdy hendikepovaní mají lepší výsledky. V jachtingu není technicky realizovatelné závod rozdělit na nějaké kategorie nebo části v té které lodní třídě.
Takže v naší jednoposádkové lodní třídě 2.4mR lze vidět závodníky kterým schází např obě horní končetiny vedle těch kterým schází na rukou jen oba palce.
Ve víceposádkových lodních třídách SKUD (2 závodníci) a SONAR (3 závodníci) je to trochu jinak. Každý závodník je ze zdravotního hlediska ohodnocem určitým počtem bodů dle daného určitého kritéria. Dohromady musí posádka dosáhnout respektive nepřekročit určitý počet bodů. Například ve třídě SKUD bývá kormidelník velmi těžce tělesně postižený ( jsou případy kdy kormidlo se ovládá elektricky joy-stickem pomocí úst , nebo palcem nohy), kosatník pak má tělesné postižení lehčího charakteru. Navíc v této lodní třídě se posádka musí skládat z jednoho muže a jedné ženy.
Z výše uvedeného vyplývá, že závodník v jachtingu může získat z jednotlivého závodu maximálně jednu medaili a ne několik v různých kategoriích jako občas bývá v jiných sportech. Jachting je v podstatě sport vytrvalostní. Vlastní závod závod se jede nejméně dva dny, velká mistrovství pak 7-10 dní.
Navíc před závodem je třeba připravit lodě ( sejmout z přívěsů, vybavit, postavit stěžeň, seřídit, vyzkoušet na vodě). Z toho je jasné, že závodníky a jejich lodě nelze přepravovat letecky – ale jen automobily.

Co nás v lodní třídě 2.4mR trápí více je podle mého názoru nespravedlivý počet lodí jednotlivých tříd který je nominován na Paralympiádu.
Mezinárodní závodní pole jednoposádkových lodí 2.4mR čítá cca 50 aktivních hendikepovaných jachtařů a limit na paralympiádu je 12 či 15 lodí.
Lodní třída SCUD má asi 14 až max.20 aktivních lodí. Přitom účast na Paralympiádě má zajištěnou účast více než polovina z nich !!!!
Kdyby kritéria zohlednila celkový počet aktivních závodníků tak by česká účast v jachtingu na Paralympiádě 2012 byla jistá.

Alexander Sadílek