27 Led

IPC respektuje ČATHS

Vedení ČATHS obdrželo z Bonnu odpověď Výkonného ředitele IPC Xaviera Gonzalese, na Otevřený dopis sportovců a členů ČATHS.

Ve své odpovědi výkonný ředitel IPC vyslovuje respektování současného stavu – společného působení dvou svazů, ČATHS a ČSTPS ve struktuře ČPV za podmínky úplného zrovnoprávnění ČSTPS a naplnění všech demokratických principů.

Z dopisu Xaviera Gonzalese citujeme:

…IPC netrvá na tom, aby členství ČATHS v ČPV bylo okamžitě zrušeno. IPC chce jen zdůraznit, že jestliže bychom teoreticky chtěli ČSTPS vrátit do pozice, ve které se v uplynulých letech měl nacházet (dle analýzy a výroku soudu), pak by ve členství ČPV pro ČATHS vůbec nebylo místo. Akceptuji, že musíme hledat pragmatické řešení, které vezme v potaz realitu roku 2012, a ne to, v jakém stavu se věc nacházela v letech 2004/2005. IPC by se spokojilo s řešením, kdy by na přechodnou dobu byly členy ČPV obě organizace: ČSTPS a ČATHS. Není to pro nás trvalé řešení, ale může představovat součást řešení dočasného.

…Naším klíčovým požadavkem je, aby byl ČSTPS opravdově přijat zpět za člena ČPV. ČSTPS nesmí být diskriminován – tato praxe musí skončit. ČSTPS musí mít stejné hlasovací právo jako ostatní členové. Nesouhlasíme se současným stavem, kdy mají ČSTPS a ČATHS oba po jednom hlasu, zatímco ostatní členové mají po dvou hlasech. ČSTPS musí mít rovný přístup k financování a dále musí být vedení ČSTPS rovnoprávně zastoupeno tak, aby byl slyšet jejich demokratický hlas.

… Ve svém dopisu naznačujete, že IPC si možná myslí, že ČATHS je nefunkční organizace, kterou uměle vytvořil ČPV a do níž byli sportovci nuceni vstoupit, aby mohli dostávat peníze a mohli být nominováni na důležité závody. Ano, náš dojem je částečně takový. Do jisté míry se také opírá o rozsudek soudu z 12. května 2011. Jsme připraveni akceptovat, že ČATHS je jiné povahy a že je opravdu reprezentativním orgánem pro značný počet sportovců, kteří hodlají zůstat členy ČATHS. V této souvislosti chceme říci, že bereme na vědomí působivý seznam sportovců, kteří se za ČATHS postavili.

VG ČPV podniká v současné době veškeré kroky, aby požadavky IPC byly co nejdříve a bezpochybně splněny a Česká republika tak získala zpět licenci IPC opravňující start našich sportovců na Letních paralympijských hrách v Londýně 2012.
Vedení ČATHS si velice váží rozhodnutí IPC, které respektuje přání sportovců a členské základny ČATHS a umožňuje ČATHS vytvářet odpovídající podmínky pro přípravu našich reprezentantů na LPH v Londýně 2012.