15 Úno

Cesta na LPH Londýn 2012 má již jasný itinerář

Od pátku 10.2.2012 ČPV a s ním i ČATHS konečně znají zcela jasné podmínky IPC pro opětné nabytí řádného členství a tím i pro účast Českého paralympijského týmu na LPH Londýn 2012.
Předchozí formulace IPC byly značně obecné a umožňovaly různý výklad. Kromě jiného vyhověl generální sekretář Xavier Gonzalez jejich novou formulací přání sportovců a vedení ČATHS i příznivců sportu TPS, odložit podmínku sloučení ČATHS s ČSTPS až na období po londýnských hrách (do konce roku 2012).

IPC požaduje uzavření trojstranného memoranda (ČPV – ČATHS – ČSTPS), stvrzujícího vůli vyřešit konkrétní sporné otázky dohodou, dále garantovat ČSTPS až do sloučení podmínky shodné s ČATHS, sjednat časový plán sloučení a upravit stanovy ČPV.
V pondělí 13.2.2012 se sešli zástupci výboru ČATHS a ČSTPS k prvnímu jednání k naplnění podmínek IPC. Tato schůzka žádné konkrétní výsledky nepřinesla. Zástupci ČSTPS požadovali termín sloučení obou organizací do 31.3.2012. Zástupci ČATHS se řídili posledními instrukcemi danými dopisem pana Xaviera Gonzalese z IPC, že rozumný termín pro finální řešení integrace je konec roku 2012.
Na toto jednohodinové setkání navazovalo jednání Výkonného grémia ČPV, kde statutární zástupci dvou ze tří stran memorandum pro IPC podepsali (předseda ČPV Vojtěch Volejník a předseda ČATHS Jaroslav Křeček).
ČSTPS podmínil souhlas a připojení podpisu k memorandu poskytnutím právoplatných záruk ČPV v oblasti úhrady dluhu ČSTPS v kauze „911“, vzájemného zápočtu členských příspěvků a příspěvků na činnost za roky 2005 – 2011 a o finančním narovnání za stejné období.
Předložení memoranda podepsaného všemi třemi stranami do pátku 17.2.2012 je prvním konkrétním bodem itineráře cesty ČPV do Londýna.
Právní zástupci ČPV a ČSTPS pracují na smluvních ujednáních a je předpoklad připojení podpisu ČSTPS k memorandu do termínu stanoveného IPC. Po dosažení tohoto milníku budou následovat další jednání k naplnění podmínek memoranda nejpozději do 31.3.2012. Dopis generálního sekretáře IPC Xaviera Gonzaleze pak garantuje návrat řádného členství ČPV a otevření cesty ČPV do Londýna.

Celé znění dopisu generálního sekretáře IPC, pana Xaviera Gonzalese naleznete zde

Celé znění návrhu Memoranda o porozumění od generálního sekretáře IPC, pana Xaviera Gonzalese naleznete zde