7 Bře

Jiří Ježek se stal Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2011

Úterní večer v Top Hotelu Praha patřil slavnostnímu vyhlášení Nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2011. Rok 2011 byl z pohledu českého sportu handicapovaných velmi „plodným“ rokem.

Z nejvýznačnějších sportovních akcí jmenujme Mistrovství světa v atletice, MS v alpském lyžování, MS v lukostřelbě, MS v cyklistice dráhové i silniční, Global Games mentálně postižených, ME v plavání, ME ve střelbě neslyšících a řada dalších.

Ze všech těchto soutěží přivezli čeští sportovci mnoho úspěchů v podobě mnoha cenných kovů. Počet medailistů roku 2011 vysoce převyšoval nejvýznamnější kategorii vyhlašování tzv. Top 10. Odborná komise tudíž stála před nelehkým úkolem – vybrat z této bohaté nabídky úspěšných sportovců nejlepších deset sportovců a podobně se poprat i s ostatními kategoriemi Junior / ka, Objev a družstvo roku.

O to více nás těší fakt, že z této velké konkurence vzešel jako Sportovec roku náš cyklista Jiří Ježek. Jeho úspěchy v roce 2011 mluví za své – zlatá a bronzová medaile z MS v dráhové cyklistice, stříbrná medaile z MS v silniční cyklistice, celkové vítězství v seriálu světového poháru 2011 a v řadě závodů Evropského poháru.

Druhou oceněnou v pořadí Top 10 se stala atletka Mirka Sedláčková, která vybojovala zlatou medaili na MS v atletice v novozélandském Christchurch. Na třetím místě celkového pořadí se umístil sluchově postižený Jan Čapek, který dvakrát kraloval na loňském MS v MTB cyklistice.

Pódium pro oceněné dvakrát přivítalo Terezu Diepoldovou, která si odnesla cenu jak v kategorii Juniorka tak Objev roku v ženách. Největší váhu na zvolení Terezy jistě měly vybojované dvě bronzové medaile na MS v silniční cyklistice.

Družstvem roku byl zvolen tým lukostřelců ve složení Drahonínský, Bartoš, Šebek za získanou zlatou medaili na mistrovství světa v lukostřelbě.

Z tělesně handicapovaných sportovců stanuli ještě na pódiu v kategorii Top 10 – atlet Radim Běleš a plavec Jan Povýšil. Trenérkou roku byla zvolena Eva Hrdinová, která se již léta zasluhuje o úspěch české atletiky.

Do Síně slávy byl In memoriam uveden pan Robert Bakalář, který byl nejen velmi významným sportovním a hlavně cyklistickým komentátorem, ale především neúnavným propagátorem cyklistiky handicapovaných. Cenu za Roberta Bakaláře, který ještě v loňském roce předával na slavnostním večeru cenu Tomáši Lachmanovi rovněž uvedeného do Síně slávy, převzala jeho manželka paní Zuzana Bakalářová.

Celý večer se za přítomnosti televizních kamer České televize nesl ve velmi příjemné a přátelské atmosféře a všichni pevně věříme, že v tomto duchu proběhne i po sportovní stránce velmi významný rok 2012 a že se podaří vybojovat neméně úspěchů pro Českou republiku i v tomto roce.

Seznam oceněných :
TOP 10
1. Jiří Ježek – cyklistika ( tělesně handicapovaný)
2. Mirka Sedláčková, Michal Procházka (traser) – atletika (Zrakově postižená)
3. Jan Čapek – MTB cyklistika (sluchově postižený)
4. Anička Kulíšková, Micaela Hubačová – lyžování ( zrakově postižená)
5. Ondřej Sedliský – tenis ( mentálně postižený)
6. David Drahonínský – lukostřelba ( tělesně postižený SH)
7. Dalibor Havelka – lyžování, cyklistika ( mentálně postižený)
8. David Vondráček – cyklistika (spasticky postižený)
9. Radim Běleš – atletika ( tělesně handicapovaný)
10. Jan Povýšil – plavání ( tělesně handicapovaný)

Junior – Dalibor Havelka-lyžování, cyklistika ( mentálně postižený)
Juniorka – Tereza Diepoldová – cyklistika ( tělesně handicapovaná)
Objev roku muži – Ivo Koblasa – cyklistika ( spasticky postižený)
Objev roku ženy – Tereza Diepoldová – cyklistika (tělesně handicapovaná)
Družstvo– Drahonínský, Bartoš, Šebek – lukostřelba
Síň slávy – Robert Bakalář
Trenérka roku – Eva Hrdinová – atletika

foto: Michal Červený