3 Pro

Paradrezura vstupuje do ČATHS

Paradrezura je odnož klasické drezury, která je pouze upravená pro potřeby lidí s handicapem. Jezdec má za úkol v drezurním obdélníků, jehož rozměry jsou 20×40, či 20×60 metrů (dle stupně postižení), předvést předepsanou úlohu, která je složená z několika cviků. Jednotlivé cviky hodnotí rozhodčí známkou od 0-10. Výsledek je dán součtem všech známek a uvádí se obvykle v procentech.

Parajezdectví jako takové se v roce 2006 stalo plnohodnotnou disciplínou FEI (Mezinárodní jezdecké federace), v České republice byla paradrezura jako plnohodnotná uznána až v roce 2008. V současné době se však jak u „nás doma“ tak i ve světě koná nespočet národních a mezinárodní soutěží v této disciplíně, včetně Mistrovství republiky, či Evropy. Dokonce se jedná o jedinou jezdeckou paralympijskou disciplínu. Začátkem roku 2010 byla rovněž přidána do programu Světových jezdeckých her.

Zájemci, kteří se chtějí tomuto sportu věnovat, musí být odbornými klasifikátory zařazeni do jedné z pěti soutěžních skupin (greadu), dle stupně svého postižení. Přičemž každý jezdec při zařazení do skupiny rovněž obdrží seznam kompenzačních pomůcek, jenž smí během ježdění využívat, mezi ty nejčastější patří například pozdrav pouze kývnutím hlavy, poutka na otěžích, popřípadě u sedla, či možnost použití dvou bičů.

Česká republika čítá k dnešnímu dni celkem osm aktivních handicapovaných jezdců, přičemž tři z nich (Anastasja Vištalová, Lukáš Hnát a Kateřina Lesová) dostali na základě své výkonosti možnost reprezentovat Českou republiku i na mezinárodních závodech.  Z nich, ve světovém žebříčku nejvýše umístěná jezdkyně Anastasja Vištalová. V loňském roce se zúčastnila Světových jezdeckých her v Normandii a v letošním roce úspěšně reprezentovala ČR na Mistrovství Evropy ve Francii. Na základě těchto výsledků  usiluje o možnost hájit české barvy na paralympijských hrách v brazilském Riu de Janeiru.

ME tým