18 Čvc

Londýnská sportoviště – atletika

Centrem olympijských i paralympijských her se již brzy stane londýnský Olympijský stadion. Bude hostit zahajovací i závěrečný ceremoniál a od pátku 31. srpna do neděle 9. září na něm proběhnou soutěže atletů, kterých se zúčastní celkem 1100 atletů (740 mužů a 360 žen). Ti si mezi sebe rozdělí 170 medailových sad.

Je situován v jižní části Olympijského parku, který nově vznikl na půdě bývalé průmyslové zóny v severovýchodní části Londýna, ve Stratfordu. Sousedí bezprostředně s plaveckým stadionem a olympijskou vesnicí.
Stavba stadionu začala v květnu 2008 a po necelých třech letech byla slavnostně ukončena v březnu 2011. Realizována byla kanceláří Populous.
Stadion je ze tří stran obklopen vodní plochou a návštěvníci se k němu dostanou po pěti mostech, spojujících ho s okolím. Stavba je částečně zapuštěna do „jamky“ v zemi, která vznika vybagrováním 800 000 tun zeminy. Ta byla následně použita k vybudování jiných částí Olympijského parku. Díky tomu bylo ušetřeno velké množství oceli, potřebné ke konstrukci stavby.
Vlastní stadion zahrnuje pouze sportovní plochu, hlediště a zázemí pro sportovce, jako jsou šatny, lékařské zařízení a 60metrová rozcvičovací dráha. Stavby se službami pro diváky jsou pak situovány v prstenci mezi stadionem a vodní plochou.
Stadion s kapacitou 80 000 míst je tvořen dvěma na sobě umístěnými částmi. Spodní, stálá, je tvořena železobetonovou konstrukcí. Horní část stadionu je tvořena demontovatelným prstencem z lehkých a ekologických materiálů, jako např. recyklovaný polymer nebo konopí. Plášť je tvořen potištěnou tkaninou. Tím je vyřešen obvyklý problém většiny olympijských staveb, tedy jejich využitelnost po skončení Her.
Kapacita stadionu totiž díky této konstrukci bude snadno snížena na 55 000 míst a stavba tak bude dále sloužit pro další sportovní, kulturní a společenské akce. Již teď je např. známo, že bude dějištěm MS atletů IAAF v roce 2015.

Zajímavé video, zobrazující časový průběh stavby stadionu, si můžete prohlédnout zde