19 Čvc

Vzpomínka na střelce Zdeňka Lackého

Krátce po svých 77. narozeninách nás v pátek 22.6.2012 v ostravské nemocnici po delší nemoci opustil Zdeněk Lacký, který ještě týden před tím plánoval účast na pravidelné soutěži veteránů v Plzni, ale osud bohužel rozhodl jinak.
Zdeněk Lacký, narozený 18.6.1935 patřil koncem 60. a začátkem 70. let 20. století k oporám československé pistolové reprezentace, kdy získal řadu významných domácích i mezinárodních úspěchů ve vzduchové pistoli, ale i národních rekordů ve velkorážné pistoli, kdy soutěžil s tehdy nedostižným revolverem ZKR 551 v ráži .38.
I když byl nominován na olympiádu 1972, s československým týmem tehdy do Mnichova neodcestoval nejen ze zdravotních důvodů. Ještě v r. 1970 sice obdržel titul mistra sportu, ale již o rok později mu byly, jako politicky nespolehlivému, odebrány všechny zbraně a na dlouhou řadu let se své milované střelbě nemohl věnovat.
Až v 90. letech se ke střelbě vrátil a v r. 2000 vzhledem ke svému zdravotnímu hendikepu s dolními končetinami, stal členem kádru tělesně postižených střelců naší republiky. Brzy využil svých znalostí a zkušeností a svými výsledky se brzo stal jedním z členů české reprezentace TP střelců.
Jeho vrcholným úspěchem se stal (v jeho 70ti letech!) vynikající výkon v SP30+30 v červenci 2005 na ME v polské Vratislavi, kdy získal nástřelem 553 (279+274) pěkné 14. místo a překonal tak i limit pro účast na paralympiádě 2008.
K potvrzení svého výkonu již bohužel nedošlo, protože krátce nato se musel podrobit operaci, která jej připoutala nejen doživotně na invalidní vozík, ale značně oslabila jeho celý organismus, který musel následující roky bojovat s postupujícími metastázami.
Zdeněk se přesto nevzdal a kdykoliv to jeho zdravotní stav dovolil, jezdil i v dalších letech na střelecké soutěže v okolí Ostravy, do Horního Benešova, Brna i do Olomouce. Mnozí si ještě dlouho budeme pamatovat jeho úsměv, kdy na invalidním vozíčku se svým typickým stetsonem se všemi svým klidným hlasem přátelsky komunikuje…
Se Zdeňkem Lackým jsme se rozloučili v pondělí 2.7. 2012 v obřadní síni hřbitova v Ostravě – Vítkovicích, ale kytičku k jeho pomníčku mu můžeme následně položit na hřbitově v Krnově.

Čest jeho památce !