29 Srp

Všední den v Londýně

Paralympijská vesnice je zcela zaplněna a jednotlivá sportoviště dokonale a přesně fungují dle tréninkového rozpisu pro jednotlivé týmy. V plném předzávodním tréninkovém rytmu jsou i čeští reprezentanti, česká výprava je v podstatě kompletní. Řada sportů oceňuje dostupnost jednotlivých stadionů, které jsou v přímé blízkosti paralympijské vesnice a tak jedinými cestovateli výpravy jsou cyklisté, kteří na cestě za silničními tréninky „vychutnávají“ specifika přetížené londýnské dopravy.

Čeští sportovci také naplno využívají rehabilitačního centra v paralympijské vesnici a jen pro zajímavost – pracovní doba zdejších fyzioterapeutů je desetihodinová a za tuto dobu každý zvládne „porovnat“ 22 sportovců.

Velký zájem je o posilovnu v paralympijské vesnici. Když jsme ji navštívili v den našeho příjezdu, zela prázdnotou a množství posilovacích strojů, trenažerů, činek a dalších vymožeností nejmodernějších fitnescenter se nám zdálo až nepřiměřené. Ovšem dnes je situace jiná. Obří posilovna je vytížená do posledního místečka a disponuje i takovými vychytávkami jako je například cyklistickým trenažer s displejem napojeným na internet, televizi, rádio a hry.

Pořadatelé nezapomněli ani na zábavu a kulturní vyžití a vybudovali pro sportovce velkokapacitní hernu, music hall, počítačové centrum a spoustu dalších „vychytávek“ pro odreagování.

Nejnavštěvovanějším místem z celé vesnice je patrně jídelna, která má otevřeno 24 hodin denně a nabízí speciality všech světových kuchyní.

Výstižný nápis na nástěnce informačního centra paralympijské vesnice

Mandeville v životní velikosti vítá návštěvníky u vchodu do vesnice

Mozek vesnice – Village Services Centre

Poliklinika pro paralympioniky je špičkovým pracovištěm s nejmodernější technikou. V kontejnerech na obrázku jsou tzv. cétéčka

Rehabilitační centrum

Warm Up zona posilovny

Sportovci mohou ve vesnici využít různé druhy přepravy. Jedním z nich je i upravený golfový vozík.

Vozový park pro jednotlivé výpravy.

Pro přepravu mezi vesnicí a sportovišti mimo Olympijský park slouží autobusy. Jejich počet dosahuje neuvěřitelného čísla 400.

Coffe Car – zde se vaří nejlepší káva ve vesnici

Herna je velmi oblíbeným místem

vše připraveno na večerní koncert v zábavním centru

počítačové centrum – povšimněte si spořiče obrazovky, ano, nemýlíte se počítačem právě projíždí Jirka Ježek

) Paralympic official shop

fantastičtí, ochotní a stále usměvaví dobrovolníci… jsou jich tisíce a kompletně zajišťují chod her

na přivítání v paralympijské vesnici míří domácí tým Velké Británie

.. a Ukrajiny, dvou velmi početných výprav ve vesnici

toto „kolo“ zajišťuje v průběhu her distribuci denního tisku

výloha jedné z kaváren paralympijské vesnice

oblíbený „vláček“ zrakově postižených sportovců při pohybu v jídelně

Jídelnový přetlak