7 Říj

Otevřené MČR jachtařů proběhlo minulý víkend na Máchově jezeře

Ve dnech 28.-30. září se na Máchově jezeře konalo Otevřené MČR lodní třídy 2,4mR pro rok 2012.

Klub byl otevřen již od úterý 25.9., s očekávanou účastí zahraničních flotil. Dorazil legendární Belgičan Fred Imhoff a Holanďan Cor de Graaf. Tím bohužel tok zahraničních účastníků ustal, neboť většina pozvaných se omluvila s ohledem na únavu, či zranění z čerstvě proběhlého MS.
Dvoudenní trénik probíhal v příjemném větru východního směru o síle okolo 10 uzlů. Bohužel se tímto naše domluva se svatým Petrem vyčerpala a první den závodů nás čekal slabý proměnlivý vítr jihozápadního směru, který se točil až o neuvěřitelných 80°. Při tomto směru nezbylo, než postavit trať „přes ostrůvek“, což znamenalo nutnost časné strategické volby křídla. Vzhledem k středně vysoké oblačnosti bylo takřka nemožné odhadnout další vývoj větru, takže populární Mácháč prověřil až ke krajnosti nervy všech závodníků.
V první rozjížďce potvrdil předpokládanou suverenitu Fred Imhoff, následován Corem de Graafem. Saša Sadílek dovedl do cíle peloton českých lodí, následován Petrem Čermákem a mnou.
Ve druhé rozjížďce se mi společně s Fredem podařilo odjet zbytku flotily. Bohužel jsem se nedokázal vymanit ze stínu vedoucí lodi, tak že pořadí v cíli bylo Fred, já a Petr Čermák.
Třetí rozjížďku ovlivnily dvě po sobě jdoucí změny. Na nich bystrozrakým způsobem uletěl Saša Sadílek a s náskokem zvítězil. Flotilu za ním dovedl do cíle Cor de Graaf, následován opět Petrem Čermákem.
Ve čtvrté rozjížďce jsem zopakoval Sašův kousek a zvítězil jsem před dvojicí Fred a Cor.
Přesto že vítr sliboval možnost páté rozjížďky, šlo se na břeh s předpovězenou vizí kvalitního větru na následující den. Ale ten se bohužel nedostavil. Ještě v neděli jsme uskutečnili výjezd na jezero s čekáním na vítr. Ten se ani nyní nedostavil, pro mě naštěstí, něboť se přihlásil nastupující zápal plic.
Závěrem ještě musím poděkovat pořádajícímu klubu a zejména Láďovi Mendíkovi, za bezchybnou organizaci a skvělé zázemí.

/Daniel Bína/

Výsledky MMČR:

1. Fred Imhoff (BEL)
2. Cor de Graaf (NED)
3. Daniel Bína(CZE)

Výsledky MČR:

1. Daniel Bína
2. Alex Sadílek
3. Petr Čermák