1 Lis

Jachtařská Mezinárodní cena Iberdola

V uplynulém týdnu se český jachtař Dan Bína zúčastnil Mezinárodní ceny Iberdola ve Španělsku. A zde je jeho zpráva ze zajímavých jachtařských závodů.

Ve dnech 24. až 27. října se ve španělské Valencii konala II mezinárodní cena Iberdroly. Ozdobou tohoto závodu byl zlatý medailista z Paralympijského Londýna v lodní třídě Sonar Holanďan Mischa Rossen. Kromě Mischi se závody zúčastnili i paralympijští reprezentanti Finska, Itálie a samozřejmě i domácího Španělska. Celkem se na bázi týmu Iberdrola America’s Cup sešlo 22 závodníků z 5 zemí.

Česká flotila byla zastoupena Danielem Bínou, tedy mnou. Cestu jsme zakončili ulomenou poloosou mého vozu – kterážto smůla byla alespoň částečně vykoupena mým vítězstvím v praktice race(přípravné rozjížďce), která se konala v slabém ,ale stálém větru jižního směru.

Večer 24.října byla regata oficiálně zahájena ředitelem španělského paralympijského výboru Julianem Bolinchesem a generálním ředitelem Iberdroly ve Valencii Santi Lopez-Vazquezem

25.října aneb den prvý
Teplá fronta přinesla déšť, který zabil i poslední zbytky větru. Po poledni jsme vyrazili na moře, kde jsme strávili 4 hodiny marným čekáním na vítr.

26.října aneb den druhý
Tento den nás čekal západní vítr o síle 12 až 20 uzlů ve kterém jsme ujeli 4 rozjížďky. Rozjížďky byli krátké, cca. 25 minut, takže možnost nápravy případných chyb, byla zcela minimální. Já doplatil na své průměrné starty, Španělé Paco Llobet a Emilio Fernandez pro změnu na své předčasné starty.
Největší tah za vítězstvím prokázal fin Niko Saloma, který si vítězstvím ve 3 rozjížďkách vybojoval vedení v průběžném pořadí. Za něj jsem se zařadil já, Paco a Emilio, všichni se shodou bodů.

27.října aneb den třetí
Poslední den regaty nás přivítal osmi až deseti uzlový západní vítr. Tento den nás čekali 2 rozjížďky, přičemž rozjížďka závěrečná končila kursem do maríny, k velké radosti televize, novinářů i sponzorů.
Do celkového pořadí se výrazně prosadil italský paralympionik Antonio Squizzato s dojezdy 3. a 1. čímž se posunul ze 7. na 4. místo v celkovém pořadí. Stříbro dne jsem vypojoval já (3,2) čímž jsem stáhl vedoucího Niku na jednobodový rozdíl. Bronz dne patřil Nizozemci Mischovi Rossen(5,2), který tímto zkorigoval výsledky dne předchozího a posunul se na celkové 6. místo.

Výsledky:
1 Niko Saloma(FIN)
2 Daniel Bína(CZE)
3 Paco Llobet(ESP)