17 Led

Prvním sportem, který v praxi okusí kritizovanou finanční situaci bude cyklistika

Ostrá kritika na adresu vedoucích představitelů Českého paralympijského výboru a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zazněla po paralympijských hrách v Riu. Důvodem bylo rozhodnutí změny financování, které závažným způsobem značně poškozuje výkonnostní sport tělesně postižených. O tomto jsme informovali v předchozích článcích.

Praktické důsledky na sebe bohužel nedaly dlouho čekat a prvním sportem, který v praxi okusí neodborné, krátkozraké a značně účelové rozhodnutí bude cyklistika.

Tělesně postižené cyklisty čeká za pouhých šest týdnů dráhové mistrovství světa v Los Angeles. To by nebylo nic neobvyklého, cyklisté až doposud závodili ve všech destinacích světa, ovšem tentokrát se dle nové metodiky MŠMT budou muset obejít bez finanční dotace, kterou čerpali prostřednictvím Českého svazu cyklistiky.

Tato skutečnost má pro reprezentační tým tělesně postižených cyklistů fatální následky, neboť ČATHS nebude schopna zajistit ani základní financování výjezdu a to i přesto, že se jedná o jeden z nejúspěšnějších týmů světa jehož členové se pyšní paralympijskými medailemi či medailemi z mistrovství světa.

O odpovídající přípravě, materiálovém vybavení a dokonce profesionalizaci závodníků ani nelze hovořit.

Svou neúčast na mistrovství už potvrdil pátý muž světa a paralympijských her v Riu, Tomáš Kajnar, který závodí s těžkým handicapem levé horní končetiny. Tomáš bohužel není schopen z pracovních důvodů absolvovat odpovídající dráhovou přípravu. Přestože nutnost alespoň částečné profesionalizace našich nejúspěšnějších sportovců je dlouhodobě zmiňovaná trenéry, samotnými závodníky, ale i kompetentními politiky.

Celá situace ale dráhovým mistrovstvím světa nekončí. Cyklistický program má v sezóně 2017 na pořadu závody Světového poháru a silniční mistrovství světa v Jihoafrické republice. Když uvážíme, že tyto akce by měli s cyklisty absolvovat také naši nejúspěšnější handbikeři, je jisté, že absolvování cyklistické sezóny týmu tělesně handicapovaných cyklistů patrně nebude možné v rozsahu minulých let, navzdory paradoxnímu navýšení financí do českého sportu.

team sprint CZE