5 Pro

Soči 2014 – čekají nás nejpropracovanější zimní hry olympijské a paralympijské historie

Červen 2013 je konečným termínem pro dokončení všech sportovišť olympijského a paralympijského Soči. Připravované zimní hry jsou už nyní považovány za nejkompaktnější, nejefektivnější a nejpropracovanější v celé dosavadní olympijské a paralympijské historii.
Už v této sezóně projdou areály zatěžkávací zkouškou a uspořádá se zde 22 testovacích soutěží.
Náklady se vyšplhají na astronomických 45 miliard dolarů, čímž by předčily i megalomanské a dosud rekordní pekingské hry…

Olympijský a paralympijský areál roste doslova na „zelené louce“ v subtropickém městě a odborníci považují stavbu za projekt snů. Všechna sportoviště i sjezdovky leží v okruhu několika málo kilometrů.
Aktuálně je Soči největší stavbou světa na které denně pracuje 60 000 dělníků po celých 24 hodin a organizátoři čelí otázkám ochránců přírody jak velký, negativní dopad bude mít celá stavba na vzácnou přírodu v okolí Soči.

Zástupci Českého olympijského výboru už Soči navštívili na informativní, seznamovací schůzce. Věřme, že v duchu poparalympijských prohlášení z Londýna o profesionalizaci a nutnosti sofistikované přípravy českého týmu se k nim brzy připojí i zástupci Českého paralympijského výboru…

Foto: Česká televize