9 Pro

Tréninková poradna – seriál pro časopis Peloton, díl 4. Jaroslav Kulhavý

Prestižní cyklistický časopis Peloton prakticky po celý rok 2012 přinášel Tréninkový seriál jehož autorem je trenér Viktor Zapletal.
Informační server www.caths.cz bude v následujících týdnech a měsících celý seriál publikovat a každé pondělí zveřejníme jednu kapitolu. V tréninkové skupině Viktora Zapletala , jak je známo, nejsou pouze handicapovaní cyklisté, naopak, jedná se o skutečně unikátní projekt, kdy se problematika tréninku jednotlivých jezdců promítá do obecného konceptu, jehož výsledkem je tréninkové know-how, s bilancí několika titulů mistrů světa, Evropy, zisků křišťálových Světových pohárů a především zlaté paralympijské a olympijské medaile…
Jak Viktor Zapletal neustále zdůrazňuje – úzká spolupráce sportovců s handicapem a bez něho generuje tréninkovou metodiku a filozofii, která je, po vhodné úpravě, přenositelná a aplikovatelná na velmi široké spektrum sportovců, nejenom cyklistů.
Přestože seriál byl publikován počátkem roku je velmi zajímavé ho sledovat s doplněním konkrétních výsledků v roce 2012, které byly dosaženy až po otisknutí.
Doporučujeme tedy pozorně sledovat celý seriál, nejenom cyklistům…

Tréninková skupina Viktora Zapletala – část 4. Jaroslav Kulhavý

(pozn. redakce: tento text byl napsán v únoru roku 2012. Příprava Járy na sezónu 2012 byla ovlivněná řadou zdravotních komplikací. Z tohoto důvodu Jaroslav a trenér Viktor Zapletal koncentrovali přípravu na celou sezónu do jednoho jediné závodu – olympijského, což od počátku roku veřejně deklarovali. Výsledek? Česká republika má olympijského vítěze v závodě, který je pro svou dramatičnost do poslední sekundy, označován za jeden z nejkrásnějších sportovních momentů olympijských her v Londýně…)

Znám ho od jeho 14 let. Za tu dobu byl odborníky a novináři pojmenován mnohokrát jako nesmírný talent české cyklistiky, ale také jako rebel a ztracený talent české cyklistiky… Je výjimečnou individualitou, věci si dělá po svém a především proto dnes jezdí v bílém duhovém dresu mistra světa a respektuje ho celý cyklistický a sportovní svět. Jaroslav Kulhavý…

Hned na počátku tohoto tréninkového dílu musím konstatovat důležitou skutečnost. Pokud si snad někdo myslí, že jsem si před sedmi lety sednul k počítači a napsal zázračný tréninkový plán, podle kterého Jára jel, až si dojel pro duhový dres mistra světa, tak ujišťuji, že tak to skutečně nebylo. Ten trénink si Jára postavil sám, já jsem představoval jakousi zpětnou vazbu, poradce a pozorovatele.

Jára je výjimečná osobnost. Jako trenér mu můžete poradit, můžete mu říct svůj názor, ale nemůžete po něm chtít, aby to udělal, když to on sám nebude považovat za dobré. Není to vzdor nebo rebelství, je to praktická stránka věci. Jára totiž velice dobře ví, co mu bude vyhovovat. A věděl to už od juniorských let. Pokud by mu někdo nadiktoval tréninkový plán, nefungovalo by to, trénink by nepřinesl očekávaný výsledek a Jára tohle vždycky velmi dobře věděl. Jak to dokáže poznat? Má na to jednoduše cit. Potřebuje si věci ověřit, vyzkoušet v praxi sám na sobě. Je velmi inteligentní, nebude nikdy dělat něco, o čem nebude na 100% přesvědčen, že výsledek bude přinejmenším, uspokojivý. Trénink si prostě musí utvořit především on sám.

Když jsem s Járou začal spolupracovat, neměl jsem jasný a vyhraněný názor na jeho trénink. V podstatě jsem hledal ideální variantu tréninku společně s Járou, učil se, co funguje a co ne spolu s ním. Bylo to celé velmi prosté, jenom jsme odstraňovali věci, které nefungovaly.

Po zisku titulu juniorského mistra světa, odešel Jára do zahraničí. Po roce se vrátil zpět v pozici, která vůbec nenasvědčovala tomu, že by se ještě někdy v budoucnu mohl pokusit o výraznější úspěch. Trápil se, nedokončoval závody, jezdil jen podprůměrné výsledky. Často dostávám otázku, co si o tom období myslím. Někteří odborníci ho považují za ztrátu několika závodních let, promarněný talent. Já nikoliv. Naopak. Myslím si, že ta doba prospěla především Járovi k tomu, aby dnes byl tam, kde je. Jára se v tom neúspěšném období naučil trénovat, přestal spoléhat na svůj talent, začal využívat svých schopností, naučil se poznávat „řeč“ svého těla, uvědomil si, co vlastně chce a začal jít za svým cílem. Nekompromisně. A od určité chvíle začal zase vyhrávat. Ty zlomové závody si pamatuji velmi přesně. Tím prvním byl hned na začátku Český pohár v Kutné Hoře, který Jára po dlouhé době vyhrál. Ten závod jel tak, jako by se rozhodnul všem ukázat, jak dokáže závodit, co všechno v něm je. Byl to takový vzkaz všem těm kritikům, kteří ho zatracovali. Od tohoto okamžiku už kráčel jenom výš a výš. Tím druhým významným závodem, z mého pohledu, byl světový pohár v Dalby Forest v roce 2010, úvodní závod sezóny. Byl to úžasný závod. Jára po zlomenině žeber a vynechání řady závodů neměl potřebné body UCI a startoval až z 36. místa. To je pro závod v Anglii velmi nevýhodné, ihned po startu najíždíte do úzkých, technických pasáží, jen obtížně se tam dá předjíždět. Jára závod dokončil na čtvrtém místě. Postupně se propracovával startovním polem dopředu, mistrně využíval všech svých předností a závodnické geniality. Číslo z Dalby Forest mám schované na památku. Po tom závodě jsem začal být přesvědčený, že se mu podaří dostat se až na úplný vrchol světové cyklistiky. A myslím si, že si to naplno uvědomil i Jára. Pak už to bylo jednoduché, Jára získal titul Mistra Evropy a na konci sezóny i titul vicemistra světa. Následovala výjimečná sezóna 2011, celkové vítězství ve Světovém poháru, opět titul mistra Evropy na jejím konci i vysněný titul mistra světa.

Jára má nepopiratelný talent a fyzické předpoklady k tomu, aby dosáhnul výjimečných výsledků. Nicméně, nemá schopnosti Supermana. Je potřeba si uvědomit, že podobný talent má mnoho dalších závodníků světové špičky. Pokud chcete uspět v elitní kategorii světového pelotonu horských kol, jen talent vám ani zdaleka nebude stačit. Základem úspěchu je každodenní, velmi tvrdý a promyšlený trénink.

Promyšlenost tréninku ve vztahu k aktuálním pocitům těla je velmi důležitým faktorem úspěchu tréninku Járy. Jeho cit, se kterým dokáže určovat své tréninkové dávky je skutečně ojedinělý. Dokládá to i následující skutečnost. Jára nikdy nepoužíval měřič tepové nebo wattové zátěže. Respektive, vydržel mu na kole vždy jen pár dní, v lepším případě týdnů. Celý život se přesně řídí jen svou intuicí, podle citu koriguje zátěž i v tréninku samotném.

Když jsme s Járou začali před sedmi lety úzce spolupracovat, odstartovali jsme tu spolupráci velmi prostě – navýšením objemu tréninkových kilometrů. Respektive velmi zásadním navýšením tréninkových kilometrů.
Množství tréninkových hodin a kilometrů a skutečně výjimečná fyzická kondice jsou základem Járova úspěchu. To mu dává jistotu při závodech v průběhu celé sezóny. I v průběhu závodní sezóny Jára zařazuje do tréninku vytrvalostní, objemové bloky. A v plné zátěži také absolvuje některé přípravné závody. V konečné podobě je to velmi náročná forma tréninku.
Zní to velmi banálně, ale není to tak jednoduché. Vaše tělo musí tu zátěž přijmout a vydržet jí.

Všimli jste si někdy, kolik má Jára za celou sezónu defektů? Jen velmi málo, myslím si, že byste je sečetli na prstech jedné ruky. Samozřejmě, že má k dispozici ten nejlepší materiál na světě a tím se riziko defektů výrazně snižuje, ale hlavním důvodem je, že Jára má při závodě vždycky určitou fyzickou rezervu. Je to otázka kondice, obecné vytrvalosti. Těch pár procent v rezervě mu dává sílu, mít po celý závod kolo pod kontrolou, vybírat si stopu tak, aby zbytečně neriskoval.

Dalším důležitým faktorem tréninku Járy je síla. Jára má v nohou skutečně velikou sílu, je to jeho velká přednost, kterou dokáže mistrně rozvíjet a používat v praxi. Pokud budete sledovat nějaký Járův závod, všimněte si vysoké frekvence šlapání, kterou dokáže uplatnit i u těžkých převodů.

Konečným článkem tréninku je rychlost. I zde se zcela uplatňuje Járova individualita. Trénuje totiž rychlost úplně jinou formou, než je běžné u ostatních cyklistů. Nejezdí žádné rychlostní intervaly nebo úseky. Prostě jen plynule přejde do rychlé formy tréninku. V této fázi, jede velmi rychle. Před některými závody jezdí Jára za autem. Už jsem si zvyknul na to, jak rychle dokáže jet mistr světa, když se rozjíždí do rychlosti například před Světovým pohárem, ale přiznávám, že mě stále hodnoty, které ukazuje tachometr auta nepřestávají fascinovat.

Dnes je z něj jeden z nejodpovědnějších cyklistů, které znám, tréninku věnuje absolutně vše. Ale nejenom tréninku, i životosprávě. V závodním období si velmi pečlivě hlídá co jí, udržuje svou závodní váhu.
A stejnou odpovědnost věnuje i svému kolu. Závodní posed na novém kole nastavuje dlouhé týdny, počítá se zdvihem a propružením zadní stavby svého kola, na tuhost sedla má vysoké nároky a tak mu firma Specialized musela vyrobit speciálně tuhé, karbonové sedlo pouze pro něj.
Pokud jste někdy viděli Járovo kolo, jistě vás atypická pozice jeho sedla minimálně překvapila. Ale věřte, že se jedná, z pohledu Járy, o velmi efektivní věc, zaručující maximální přenos síly.

Uvedl jsem, že Jára má nepopiratelný talent, ale zároveň jsem i vyslovil přesvědčení, že podobné schopnosti má v podstatě celá světová špička. Také jste se dozvěděli, že hodně trénuje, ale je jasné, že tak tomu je i o ostatních závodníků. Co tedy z Járy dělá mistra světa? Je to součet všech jeho vlastností. Nemá vyslovenou slabinu a o věcech, které mu nejdou, dobře ví a dokáže je mít v závodě pod kontrolou. Je inteligentní, má geniální předvídavost, je excelentní stratég. Během závodu se okamžitě dokáže přizpůsobit aktuálnímu vývoji závodu. A má velikou zbraň ve své psychice. Je absolutně soustředěný sám na sebe, na svůj výkon. Nezajímá ho, jestli za ním jede Nino nebo Julien, soustředí se jen na svůj závod. Jára je klidný, pohodový člověk, ale ne v závodě. Když začne závodit, jde až do konce za vítězstvím. Dokáže být absolutně nekompromisní, pokud se rozhodne pro nástup, má to dopředu promyšlené a zpravidla je to pro soupeře konečná.
Asi nejlepším příkladem byl závod mistrovství světa, ve kterém Jára získal titul mistra světa. Věděli jsme, že proti Járovi pojedou celé národní týmy. Měl jsem z toho obavu, v případě, že by například Švýcarsko obětovalo některého svého jezdce na „odbrždění“ Járy, vzniklá ztráta by mohla být zásadní pro další průběh závodu. Jára mě ale uklidňoval, že to bude mít pod kontrolou. A měl, po celý závod. Nechal své soupeře unavit v prudkém stoupání, kde se všichni snažili závod rozhodnout a sám pak nastoupil v místě, kde to nikdo nečekal.

Know – How Járova tréninku je ojedinělé, naprosto individuální, ale maximálně funkční a velmi propracované. Za určitých okolností je přenositelné dál, samozřejmě v upravené podobě. Už delší dobu máme s Járou v plánu, že až se někdy objeví talentovaný junior (a on se dříve či později objeví) pokusíme se mu předat ty tréninkové a závodní zkušenosti a pomůžeme mu na cestě k úspěchu.
Docela se na to těším…

Poučení z tréninku Jaroslava Kulhavého:
– rychlost pramení z vytrvalosti
– spoléhejte více sami na sebe, na kole sedíte vy, ne trenér, nebo odborná publikace
– i neúspěšný talent je pořád talentem. Jestliže někdy prokázal schopnosti pro vrcholovou cyklistiku,
má tyto schopnosti i v čase, kdy se mu nemusí dařit. Není nemožné, aby se vrátil zpět na čelo výsledkové listiny, když sám bude chtít