25 Pro

Tréninková poradna – seriál pro časopis Peloton, díl 6. Michal Prokop

Prestižní cyklistický časopis Peloton prakticky po celý rok 2012 přinášel Tréninkový seriál jehož autorem je trenér Viktor Zapletal.
Informační server www.caths.cz bude v následujících týdnech a měsících celý seriál publikovat a každé pondělí zveřejníme jednu kapitolu. V tréninkové skupině Viktora Zapletala , jak je známo, nejsou pouze handicapovaní cyklisté, naopak, jedná se o skutečně unikátní projekt, kdy se problematika tréninku jednotlivých jezdců promítá do obecného konceptu, jehož výsledkem je tréninkové know-how, s bilancí několika titulů mistrů světa, Evropy, zisků křišťálových Světových pohárů a především zlaté paralympijské a olympijské medaile…
Jak Viktor Zapletal neustále zdůrazňuje – úzká spolupráce sportovců s handicapem a bez něho generuje tréninkovou metodiku a filozofii, která je, po vhodné úpravě, přenositelná a aplikovatelná na velmi široké spektrum sportovců, nejenom cyklistů.
Přestože seriál byl publikován počátkem roku je velmi zajímavé ho sledovat s doplněním konkrétních výsledků v roce 2012, které byly dosaženy až po otisknutí.
Doporučujeme tedy pozorně sledovat celý seriál, nejenom cyklistům…

Česká republika je skutečnou velmocí v atraktivní disciplíně zvané Four Cross. Ovšem tato výjimečná pozice je vykoupená litry potu a tisícovkami tréninkových hodin. Další z osobností mé tréninkové skupiny je trojnásobný a úřadující mistr světa ve 4x – Michal Prokop.

S Michalem jsem úzce začal spolupracovat na jaře roku 2010. Naše spolupráce se týká především fyzické kondice, všeobecné cyklistické přípravy s cílem vybudovat potřebný, rychlostně vytrvalostní potenciál, ze kterého Michal těží po celou náročnou sezónu.

Během roku společně absolvujeme v období říjen – duben, každý týden, 2 až 3 dráhové tréninky v motolské hale. Tato forma přípravy four crossového mistra světa, vždy byla pro mnohé překvapením. Ale Michal s mou dráhovou skupinou trénuje tímto způsobem už několik sezón. Vycházíme z Michalových předpokladů a dispozic. Je vynikajícím dráhařem, což dokládá i skutečnost, že v minulosti byl členem dráhového reprezentačního týmu. A i když se to na první pohled nezdá, rychlostní dráhové disciplíny mají mnohé společné s four crossem i bikrosem. Start, maximální rychlostní vytrvalost, silovou výbušnost…

Přípravu na sezónu 2012 jsme v mnoha směrech upravovali pro olympijskou bikrosovou kvalifikaci. Ovšem s tím, že veškeré úpravy tréninku by se měly pozitivně projevit v Michalově hlavní disciplíně, four crossu. Především se jednalo o rozvoj rychlostní vytrvalosti. Světový bikros se prodloužil , z původních 30 sekund závodu je nyní přibližně 40 sekund v maximální rychlostní, tepové i silové zátěži.
Každá vteřina závodu navíc představuje značné a dlouhodobé tréninkové úsilí. Na to jsme se v tréninku zaměřili nejvíce. Rychlostní vytrvalost rozvíjíme speciálními tempovými úseky a rychlostními úseky s pevným startem. Neméně důležitou fází je také zařazení letmých úseků v maximální možné rychlosti. Hodně ten trénink připomíná metodiku přípravy dráhaře, specialisty na kilometr s pevným startem. Ovšem s řadou úprav, podle potřeb Michala.

Specializovanému, rychlostnímu tréninku nejdříve předchází mnoho hodin objemové dráhové přípravy, kterou Michal většinou absolvuje společně s Jirkou Ježkem, když absolvují dlouhé hodiny objemového dráhového tréninku.
Skutečně netradiční skupinka, na kterou případní návštěvníci haly zírají s nehraným úžasem.

Dráhový trénink je více než náročný. Ovšem ještě mnohem náročnější je, když se kombinuje s nezbytnou přípravou v posilovně. Michal stráví ročně stovky hodin v posilovně, kde trénuje pod vedením specializovaného trenéra pro silovou část přípravy. Trénink v posilovně se snažíme propojit s cyklistickým, tu návaznost připravujeme velmi pečlivě a poslední slovo má vždy Michal. Pokud by tomu tak nebylo hrozilo by, že takto náročná příprava nebude efektivní, rozvíjející a výsledkem bude jen a pouze únava.

Nad rámec dráhové přípravy pak Michal absolvuje i klasické silniční tréninky, zaměřené na rozvoj obecné vytrvalosti a to včetně tréninku na klasickém horském kole. Neméně důležitou částí přípravy je pak speciální trénink techniky na bikrosovém či four crossovém kole a to platí samozřejmě i pro zimní období, kdy Michal trénuje techniku na krátké zastřešené trati, kterou si pro tento účel vytvořil.

Jak je z uvedených řádků patrné, trénink Michala se skládá z několika fází. Pokud bych měl charakterizovat stručně Michalovu tréninkovou povahu, je podobně, jako Jirka Ježek nebo Jára Kulhavý skutečným tréninkovým dříčem. Mé tréninky vycházejí z klasické školy Pavla Vršeckého a jsou nekompromisně náročné. Ovšem to co vydrží a absolvuje během přípravy Michal je obdivuhodné. Jen pro ilustraci, kontrolní tréninkové časy na dráze absolvuje na úrovni české dráhové špičky.

Velmi si Michala vážím, je cyklistou s neuvěřitelným talentem, který dokázal, svou pílí a úsilím, rozvinout hned do několika disciplín, 4X, bikrosu a dráhy.
To se podařilo jen málokomu. Dokáže mistrně využít zkušeností ze všech disciplín, kterým se věnuje a navzájem je v přípravě kombinovat. Jeho trénink představuje opravdový unikát, ovšem když se podíváme na aktuální výsledky světové 4X Protour, kde se Michal umístil na 1 a druhém místě, je nutno konstatovat, že Michalův trénink je plně efektivní.

Je potřeba zmínit ještě jednu Michalovu přednost, která je jeho velmi silnou zbraní. Je to psychika, mistrná dovednost koncentrovat se na závod a dokázat se v kritické chvíli, ve zlomku času rozhodnout, být připraven i na nečekané události. Asi nejlépe to dokládá Michalova reakce při loňském závodě mistrovství světa po hromadném pádu všech jezdců. Michal se dokázal ve zlomku vteřiny zorientovat v hromadném pádu, znovu naskočit na kolo a vítězným způsobem pokračovat v závodě navzdory otočeným řidítkům a bolestivému zranění. Jsem přesvědčený, že každý kdo tento závod viděl, ať už naživo či v televizním přenosu musí uznat, že šlo o strhující podívanou.

4X je divácky velmi atraktivní disciplínou a jízdy těch nejlepších jsou skutečným mistrovstvím. Trať, která je pro běžného bikera v podstatě nesjízdná svou náročností, absolvují nejlepší four crosaři světa ve sprintu, na hranici lidských možností s absencí strachu či alespoň respektu. I v letošní sezóně naši jezdci, v čele s Michalem diktují tempo celému světu a já pevně věřím, že svou převahu potvrdí i na mistrovství světa, které se v září uskuteční v rakouských Alpách.

Poučení z tréninku Michala Prokopa:

„Cyklistika je jenom jedna…“ – ano, tato věta, za určitých okolností, skutečně platí. Je možné a může být i velmi prospěšné kombinovat zkušenosti a tréninkovou metodiku více disciplín. Ovšem musí to mít přesný řád, logiku a jasný cíl. Pokud se vám vhodným způsobem podaří zkombinovat například trénink dráhový a silniční, či cyklokrosový a bikový, bude to mít velmi pozitivní dopad na vaši výkonnost.