1 Bře

Nominační kritéria 2013 sekce cyklistiky a handbike ČATHS

Reprezentační trenér Viktor Zapletal zveřejnil očekávaná nominační kritéria Sekce cyklistiky a handbike ČATHS pro rok 2013.

Nominační kritéria se týkají dvou významných mezinárodních podniků UCI – závodů Světového poháru a Mistrovství světa. Jak známo, tyto akce podléhají poměrně přísné nominační kvótě pro jednotlivé země, takže start v časovce na mistrovství světa např. v kategorii handbike se týká pouze jediného reprezentanta v každé kategorii.
A aby to bylo ještě těžší, cyklistika handicapovaných v České republice je rozkouskovaná na celkem 3(!) svazové subjekty (pokud nepočítáme svaz mentálně postižených, nevidomých a neslyšících, které mají své samostatné soutěže) z nichž každý má nebo nemá svá vlastní nominační kritéria. Vzhledem k jediné národní kvótě se pak tyto svazy musí nějakým způsobem domluvit na konečné, nadsvazové, nominaci.

„ České dělení svazů podle vad je v případě cyklistiky, která má na úrovni závodů UCI, už 5 let jednotný systém klasifikací, zahrnující společně vady tělesné a spastické, skutečně velmi nešťastné řešení a z pohledu celosvětového představujeme smutně zastaralý unikát. V České republice máme tři reprezentační týmy z různých svazů (ČATHS,SH,ČSTPS) jejichž závodníci společně startují a jsou hodnoceni v dané kategorii. Domluvit se pak na nějaké nadsvazové nominaci, když neexistuje ani společný kalendář nominačních závodů, kde by bylo možné srovnání, je v podstatě nemožné a konečná nominace nutně musí svádět ke spekulacím, dohadům, neobjektivitě a především, k úplně zbytečným mezisvazovým konfliktům. Bohužel, tento zastaralý systém, který ČATHS už několik let kritizuje je zcela v rozporu s profesionalitou našich nejlepších závodníků…. Místo abychom závodníkům pomáhali a přinášeli užitek, podobnými nedostatky přinášíme tak akorát zbytečnou nejistotu.“ poukazuje na paradoxní situaci v české cyklistice handicapovaných trenér a šéf Sekce cyklistiky, handbike a paratriathlonu ČATHS, Viktor Zapletal.

1) Nominační kritéria ČATHS 2013 pro kategorie H1, H2, H3, H4 naleznete zde

2) Nominační kritéria ČATHS 2013 pro kategorie C5, C4, C3, C2, C1 naleznete zde