8 Čvc

Jirku Ježka čeká závod před miliony diváků – časovka na Tour de France

Jen těžko bychom hledali větší formu propagace sportu handicapovaných, než je účast handicapovaného sportovce na jedné z nejvýznamějších sportovních akcí světa.
Ve středu 10. července 2013 v 9 hodin a 20 minut vyrazí na trať časovky jubilejní, sté Tour de France Jiří Ježek. Je to pocta reprezentačnímu týmu tělesně handicapovaných cyklistů ČATHS, pocta pro světovou paracyklistiku a veliký výraz uznání a respektu Jiřímu Ježkovi, nejúspěšnějšímu handicapovanému cyklistovi světa, paralympijskému vítězi ze Sydney, Atén, Pekingu i Londýna, šestinásobnému mistrovi světa a skutečné osobnosti sportu handicapovaných.

Jirka se na časovku připravuje velmi svědomitě, byť jde o exhibici, pojede svůj závod na 100%, ostatně tak, jak je zvyklý při každém svém startu. Jak sám říká, nemůže si přece, před celým světem, udělat ostudu… 🙂
Ano, před celým světem. Tour de France je totiž dlouhodobě nejsledovanějším sportovním podnikem světa, hned po olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale. Jirkův středeční start budou u televizních obrazovek i přímo na trati ve Francii sledovat miliony diváků.

Pro start v závodě má Jirka připraveny hned dva, zcela totožné, časovkářské speciály. Byly vyrobeny Jirkovi na míru, přímo pro tento závod. Geometrie kol je totožná s londýnským zlatým speciálem, obě „kozy“, jak se atypickým kolům pro časovku mezi cyklisty říká, jsou vybaveny elektrickými sadami řazení model 2013.