16 Čvc

Tréninková poradna č. 34. Dotazy – sportovní výživa…

1. Myslíte si, že jsou doplňky stravy nezbytné pro podání maximálního výkonu? Proč?

Doplňky stravy jsou v dnešní době nedílnou součástí kvalitního sportovního výkonu. Doplňky sportovní výživy optimalizují výkon sportovce a mají hned několik významů, z nich nejdůležitější jsou: zvýšení tělesného výkonu, oddálení únavy, prevence poranění a ochrana svalové hmoty a urychlení regenerace. Jednoduše řečeno, doplňky výživy svým složením umožňují dodat tělu potřebné látky, které potřebuje pro maximální fyzický výkon či o které intenzivním sportovním výkonem přijde.

2. Co považujete za ten nejzákladnější doplněk stravy, který může cyklistovi pomoci k lepšímu výkonu?

Základním prvkem sportovní výživy cyklisty je kvalitní pitný režim. A to nejen během sportovního výkonu, ale také před výkonem a po něm. Všichni moji svěřenci věnují pitnému režimu a výběru vhodného přípravku pro výrobu sportovního nápoje velkou pozornost. Sportovní nápoj vám musí vyhovovat po všech stránkách, přičemž nejdůležitější je chuť, koncentrace a samozřejmě účinky nápoje. Doporučuji v této souvislosti vyzkoušet v tréninku a přípravných závodech různé nápoje, produktové řady, příchutě, ale i dávkování. Nevěřili byste, ale významným způsobem se liší například koncentrace i výběr nápojů Jiřího Ježka od nápojů, které během závodu pije Jaroslav Kulhavý. Jen pro zajímavost uvádím, že během olympijského závodu v Londýně Jára použil 15 bidonů lehce namíchaného Profidrinxu a tento nápoj pil také před startem závodu při rozjíždění. Jirka Ježek ve své vítězné časovce musel spoléhat na nápoje, které vypil před závodem, Energy Shot a přesně vyzkoušené množství, pečlivě naředěného Isodrinxu. Při samotné časovce pak nepije nic, na to není v té rychlosti prostor, rozhodují tisíciny sekundy. Po závodě samotném, stejně jako po každém tréninku, oba jezdci pijí především Regener, naředěný podle svých zkušeností a potřeb.

3. Vidíte největší důležitost doplňků stravy před, při nebo po závodě?

Domnívám se, že důležité a vhodné je správně využívat doplňky sportovní výživy během celého sportovního výkonu, tedy před závodem, během závodu i po něm. Ostatně, vyzkoušejte si sami na sobě během tréninku, jaká skladba doplňků sportovní výživy vám bude nejvíce vyhovovat. Znovu opakuji – během tréninku. Do závodu byste měli vstupovat bez větších experimentů, s vyzkoušeným pitným a stravovacím modelem. Myslete také na to, že váš pitný a stravovací režim bude odlišný v chladném a teplém počasí a opět platí – vyzkoušejte si v tréninku obě varianty.

4. Jaký celodenní jídelníček byste doporučil závodníkovi, který pojede dvouhodinový závod v odpoledních hodinách?

Zde bych doporučil poučit se ze stravovacích návyků těch nejlepších cyklistů světa. Jde o vyzkoušený model, který téměř shodně závodníci respektují a využívají. Předpokládejme, že start závodu je ve 14 hodin. Závodníci snídají kolem osmé hodiny a jejich stravu tvoří především obilné vločky s mlékem či jogurtem, ovocem a džemem nebo medem. Ranní jídelníček dále tvoří celozrnné pečivo s máslem a marmeládou, medem nebo čokoládovou pomazánkou, a nebo se šunkou a sýrem. Pijí čaj, kávu a džus.
Před jedenáctou hodinou následuje lehký oběd, který obsahuje většinou těstoviny, nejčastěji s rajčatovou omáčkou, nebo rýži připravenou na sladko. Před olympijským závodem v Londýně Jaroslav Kulhavý „obědval“ rýži smíchanou s několika lžícemi Nutelly, ale třeba cyklokrosař Radomír Šimůnek před závodem dává přednost porci špaget jen s olivovým olejem a italským sýrem.
Večeři tvoří znovu těstoviny v různé úpravě, rýže, libové maso, většinou drůbeží, zeleninový salát s olivovým olejem, ovoce a častokrát i sladký tvarohový dezert s ovocem.
Oblíbeným dezertem olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého je Tiramisu.

5. Co byste naopak v závodním jídelníčku úplně zakázal a proč?

Závodníkům, kteří pomýšlejí na nějaké výkonnostní cíle, nedoporučuji klasická jídla české kuchyně, alespoň ne v závodním období. Knedlo – vepřo – zelo a knedlíky nebo kachna od maminky či babičky je jistě úžasná věc, ale moc daleko s těmito jídly nedojedete… 🙂 To samé platí obecně o tučných jídlech, těžkých smetanových omáčkách, fritovaných potravinách a fast foodové stravě obecně. Ve vašem jídelníčku by měly převládat těstoviny, rýže případně brambory, kvalitní libové maso, vhodné je maso drůbeží a ryby, hodně ovoce, zeleninové saláty a zeleninové přílohy. Měli byste omezit konzumaci alkoholu a nepřejídat se.
Naši špičkoví cyklisté věnují tomu, co jedí, velikou pozornost, pečlivě si vybírají potraviny a jídla, která pak konzumují. Výkonnostní sport se dostal na takovou úroveň, že o vítězi rozhodují i nejmenší detaily. Kvalitní strava má ve vrcholovém sportu stejný význam jako odborný trénink, regenerace nebo špičkový materiál. I proto je součástí profesionálních týmů vlastní kuchař, častokrát s plně vybavenou kuchyní v pojízdném, týmovém karavanu. Jen pro zajímavost, vlastního kuchaře má i česká reprezentace MTB.
V otázce správného stravování cyklisty ale doporučuji zachovávat zdravý rozum. Odpočítávat zrníčka rýže a digitálně si vážit porci bílého rybího masa připraveného ve vodní páře k večeři je stejně nesmyslný extrém, jako nekontrolovaně konzumovat hamburgery a párky s hranolkama, majonézou a kečupem.