30 Srp

První den mistrovství světa v cyklistice se Čechům příliš nevydařil

Ve čtvrtek 29.8. byly na programu časovky kategorií handbike. Na oba naše zástupce – Pavla Foltýna a Jana Tománka čekaly dva okruhy časovkářské trati dlouhé 17,3 km.Jako první z Čechů se na start postavil Jan Tománek (H2). Honza letos neměl příliš šťastný rok. Kvůli závažným zdravotním problémům musel vynechat polovinu sezóny a do plného tréninku mohl nastoupit až v červenci. To se také projevilo na jeho dnešním výkonu v časovce, ve které skončil na 14 místě. Kategorii H2 vyhrál Ital Podesta před „nesmrtelným“ Švícarem Freiem a Rakušanem Ablingerem.

Druhý z Čechů, Pavel Foltýn, je na mistrovství světa po pěti letech. Naposledy se zúčastnil MS v Bogognu 2009. Letos se Pavlovi dařilo. V červnu vyhrál způsobem start -cíl silniční závod na světovém poháru v italském Meranu.
Dnešní časovka se však českému cyklistovi nevydařila. Po prvním kole byl na průběžném pátém místě, ale potom se propadl až na celkové osmé místo.
Zklamaný Pavel nám po závodě řekl: “ Moc jsem se na dnešní závod těšil. V přípravě jsem tomu dal všechno a cítil se dobře. Bohužel při dnešní časovce na mě padla šílená únava. Asi důsledek dlouhé cesty. Nebyl jsem schopný zabrat a zrychlit. Jako bych to nebyl já. Teď si musím hlavně odpočinout a zrelaxovat před sobotním silničním závodem.“

Časovku kategorie H1 vyhrál italský závodník Mazzone před Irem Rohanem a Američanem Groulxem.
Neuvěřitelný hatrick se dnes podařil jezdcům z Itálie, kteří získali 3 prvenství ze čtyř mužských kategorií, když již zmíněné vítěze z kategorií H1 a H2 doplnil v kategorii H 4 legendární Zanardi.

Zítra jsou na programu časovky kategorií C a B (tandemy). Ke svým závodům nastoupí Jirka Ježek, Tereza Diepoldová a Tomáš Kajnar.