28 Říj

Vychází nové číslo Sport and Technical UCI

Nové číslo magazínu mezinárodní cyklistické federace UCI je na světě a vy se zde, mimo jiné, můžete dozvědět, jaký model připravilo vedení Komise paracycling k tolik diskutovaným klasifikacím.O co přesně jde?
Jde o starty nejlepších handicapovaných závodníků v závodech cyklistů bez handicapu. V našem případě se toto týká především Jirky Ježka, který se běžně účastní závodů UCI bez handicapu té nejvyšší kategorie a Tomáše Kajnara. Ovšem je běžnou praxí, že i závodníci ostatních kategorií C závodí v rámci tuzemských závodů cyklistů bez handicapu.

Historie

  • před několika měsíci oznámilo vedení UCI svůj záměr urychlit integraci handicapovaných cyklistů mezi nepostižené
  • v únoru 2013 byly schváleny zásady integrace, přičemž UCI schválil postup, podle kterého se mají schvalovat protézy, ortopedické pomůcky, atd.
  • postupy začnou postupně vstupovat v platnost od ledna 2014
  • proces zavádění bude dovršen na konci roku 2015 a od ledna 2016 už budou muset veškeré úpravy být schválené
  • závodníci budou mít také možnost podat si na UCI takzvanou „integrační žádanku“, aby se mohli účastnit závodů nepostižených, které budou na mezinárodním programu UCI

Postup schválený UCI:
1) Závodník, který chce závodit s protézou, ortopedickou pomůckou nebo nějakou další úpravou na závodech UCI, se s tímto vybavením musí dostavit na klasifikaci UCI v rámci některého ze závodů kalendáře paracycling UCI.
2) Na základě výsledků klasifikace dostane cyklista klasifikační průkaz a osvědčení. Na schválené vybavení (protézu či úpravu kola) pak dostane nálepku a identifikační číslo. Jedná se o podobné značení, které se používá pro schvalování rámů a vidlic.
3) Závodník se pak může přihlašovat na akce UCI (závody nepostižených) skrze svůj národní svaz.

Sport and Technical UCI: zde