31 Říj

Mistrovství světa v lukostřelbě v pátek zahajuje svůj program

Vrchol lukostřelecké sezóny, mistrovství světa, bude v pátek 1.11. slavnostně zahájeno v thajském Bangkoku. Organizátoři akce slibují „warm welcome“ a sice za teplot pro našince v listopadu nevídaných – více než 30 st každý den. Více než 250 lukostřelců se sjelo do Bangkoku a zítra se zúčastní kromě zahajovacího ceremoniálu i prvního oficiálního tréninku mistrovství. Od soboty se rozběhnou kvalifikace jednotlivců všech kategorií.
V české výpravě je celkem 7 lukostřelců, za ČATHS odletěli do Thajska pouze tři muži – Jiří Klich, Jaroslav Zelenka a nováček Martin Chaloupský. Bohužel vyšší účast na šampionátu např. žen Lenky Kuncové a Mirky Černé současná finanční situace ČATHS nedovolila.
Do turnajových soubojů za Českou republiku zasáhnou ještě lukostřelci SH – David Drahonínský, Leoš Bartoš, Václav Košťál a Markéta Sidková.

Letošní mistrovství je zlomové i v oblasti klasifikace sportovců. Světová lukostřelecká federace změnila pro rok 2014 a roky následující klasifikační pravidla a především přerozdělení kategorií reflexního luku a kladkového luku.
Všichni lukostřelci z kategorie reflexní luk sedící tzv. W2 se musí podrobit nové klasifikaci. Od roku 2014 mají být totiž sloučeny kategorie sedících a stojících i v reflexním luku, stejně jako tomu je u luku kladkového. Předpokladem nových klasifikací je posunutí hranice minimálního handicapu horních nebo dolních končetin pro kategorie sedících (vyšší než 25 bodů). Lukostřelci s nižším počtem bodů resp. s menším handicapem budou sloučeni s kategorií stojících.Tato změna se bohužel exaktně dotkne českého týmu, kde po sloučení kategorií budou šance na výraznější úspěch českých lukostřelkyň a např. také Martina Chaloupského výrazně omezené.

Výsledky můžete sledovat zde