1 Čvc

Daniel Bína osmý na Mistrovství Evropy v jachingu!

Velmi kvalitní uumístění dosáhl na evropském šampionátu v jachtingu ve třídě 2,4 Alt Daniel Bína.

Průběh závodu v německém Kielu popsal náš závodník v jachtingu Dan Bína svými slovy:

“ Po roce jsme vyrazili opět na jeden z největších evropských závodů Kieler Woche. O to větší potěšení, že letošní ročník byl kombinovaný s handicapovaným mistrovstvím Evropy. Oba závody byly pořádány v rámci jedné regaty, ze které byla vybrána dvě pořadí. Regaty open se zúčastnilo 39 závodníků ze 14 zemí a dvou kontinentů. Z nich bylo zároveň 21 závodníků ze 10 zemí(a vtipně dvou kontinentů) zároveň účastníky evropského Para šampionátu.

Celé Kieler Woche se letos neslo ve znamení poryvového, silného větru. Nejsilnější náraz v průběhu regaty dosáhl 36,4 uzle. Odjelo se v 5 dnech 9 rozjížděk plus medal race pro 10 nejlepších z celkového průběžného počasí.

d03b6dfd-4e88-487f-8cbf-b3867f5ff679

Vítr prvý den začal na čerstvých 15 uzlech a postupně v průběhu celé regaty sílil, až do předposledního dne kdy dosáhl v průměru rozjížďky 22 uzlů, nárazy přes 30.  Poslední den v medal race vítr klesl na průměrných 11 uzlů.

Po základní části suverénně vedl Francouz Damien Seguin před německým duem Heiko Kroger a Lasse Klotzing. Mně již tradičně vítr na hranici extrému neseděl a ze zvětšující se silou větru, jsem se z počáteční 6. pozice celkového pořadí propadl na 9 místo před medal race. Tam jsem si spravil chuť a dojel 5. Nicméně úspěšné medal race stejně nestačilo na posun na lepší místo.

Paralympijské týmy přes silný vítr prokázaly svou kvalitu a do medal race se mezi paralympijské týmy dostala pouze německá legenda Uli Libor a Švéd Per Ahrbom.

Celkové pořadí:

  1. Damien Seguin FRA
  2. Heiko Kroger GER
  3. Lasse Klotzing GER
  4. …..

9. Daniel Bína CZE

Mistrovství Evropy Para:

  1. Damien Seguin FRA
  2. Heiko Kroger GER
  3. Lasse Klotzing GER
  4. …..

8. Daniel Bína CZE

záznam z medal race najdete v čase 2:24 na https://www.youtube.com/watch?v=EXGoqlb5cmo&t=10015s