9 Dub

Jaká bude letošní plavecká sezóna?

Zeptali jsme se reprezentační trenérky Andrey Věnsekové:

  • 1. Jaká bude letošní plavecká sezóna?
  • Letošní sezóna dává příležitost hlavně začínajícím plavcům, protože ještě není kvalifikační období pro LPH Rio 2016. Na začátku této sezóny jsme neměli stanoven hlavní vrcholní závod sezóny, IPC našlo pořadatele Mistrovství Evropy teprve před 2 měsíci a popravdě jsme s jejich pořádáním ani nepočítali. Členové reprezentace dostali za úkol dát se hlavně zdravotně do pořádku, rehabilitovat a dohonit školní, nebo pracovní resty před náročnou sezónou v roce 2015, kdy se uskuteční MS, a jehož výsledky nám dají základní představu o možnostech účasti v Riu.

  • 2. Na první letošní mezinárodní plavecké závody v Berlíně odjíždí poměrně početná skupina plavců ČATHS. Jsou mezi nimi i zmínění nováčci?
  • Výprava čítá 8 plavců a jsou v ní zastoupeni jak nováčci, tak i zkušení reprezentanti, medailisté z posledních PH, MS a ME. Mezi nováčky jmenujme např. Mariana Fialu a Václava Krňávka i Markétu Pechovou, která má v plánu připravit se na disciplínu 5 km volná voda, pokud bude zařazena do programu vrcholných závodů. Pro Mariana se jedná o prověrku a kvalifikaci před jeho účastí na letošních Světových hrách IWAS Juniors, které proběhnou v srpnu ve Stoke Mandeville. Pro Vaška Krňávka je účast prvním ostrým startem na mezinárodním poli.

  • 3. Co stávající zkušení reprezentanti?
  • Arnošt Petráček plynule pokračuje v přípravě. Jan Povýšil po roční zdravotní pauze otestuje svojí formu právě v Berlíně a na již zmíněných závodech bude startovat i Běla Třebínová, které se po tříleté pauze po plavání zastesklo a zaplave si svoji nejúspěšnější disciplínu 50m znak. Účastnice posledních PH v Londýně Katka Komárková bude startovat ve svých doplňkových disciplínách a na základě jejích výsledků z Berlína budeme zvažovat její účast na Mistrovství Evropy.
    Po studijním pobytu ve Španělsku se vrací do týmu Filip Coufal.

  • 4. Jak bude probíhat plavecká příprava pro letošní „okurkovou“ sezónu?
  • Všichni plavci se připravují ve svých mateřských oddílech. Těsně před závody v Berlíně se sejde tým na soustředění a kontrolním závodě v Nymburce.

  • 5. Kdy budeme znát nominaci na Mistrovství Evropy 2014, které proběhne v holandském Eidhovenu?
  • Po závodech v Berlíně se sejdou osoby zodpovědné za nominace, proberou splněné nominační limity pro ME a navrhnou širší nominaci. Definitivní podoba nominace bude známa koncem června. Do úvahy musíme brát i finanční možnosti sekce plavání, které nám dovolí, nebo nedovolí v závěrečné letní přípravě poskytnout plavcům zázemí pro klidnou a kvalitní přípravu formou větší podpory. např. zajištěním plaveckých drah, podporou osobních trenérů, nebo osvědčenou společnou přípravou na soustředěních doma i v zahraničí.