13 Dub

Třetí den dráhového mistrovství světa handicapovaných cyklistů ve znamení světových rekordů

Česká republika získala, k pátečnímu stříbru Jiřího Ježka, navíc i medaili bronzovou. Zasloužil se o to v dopoledním programu Ivo Koblasa v závodě na 1 kilometr kategorie C2.

Pro mladého závodníka, člena Federace Spastic handicap, je zisk medaile ze světového šampionátu nejenom životním úspěchem, ale také obrovskou satisfakcí.

Ještě před pár týdny totiž žil v nejistotě, zda vůbec na mistrovství světa pojede a dokonce ani netušil jestli bude moci v sezóně 2014 závodit. Vinou nebyla nemoc nebo úraz, ale rozhodnutí vedoucích představitelů Federace Spastic handicap, kteří se Ivovi snažili pozastavit závodní činnost. Spor se táhne už od paralympijských her v Londýně, a jedním z důvodů sporu, jak uvádí oficiální dokument SH, je také fakt, že Ivo v Londýně požádal o pomoc realizační tým ČATHS, když realizační tým SH nedokázal vytvořit svým závodníkům odpovídající a odborné zázemí.

Za podporu a servis Ivo následně, realizačnímu týmu ČATHS a trenérovi Viktorovi Zapletalovi poděkoval na svých internetových stránkách a tato skutečnost, věřte nebo ne, byla jedním z důvodů zahájení disciplinárního řízení Federace Spastic handicap s Ivem Koblasou… (!)

Michal Stark obsadil v závodě na 1 kilometr deváté místo, když si i dnes vylepšil své osobní maximum.

V odpoledním programu v závodě na 1 kilometr obsadil Jiří Bouška šesté a Jiří Ježek osmé místo a také oba Jirkové využili rychlé dráhy v Aguascalientes ke zlepšení svých osobních rekordů v této disciplíně.

V dopoledním i odpoledním programu padaly světové rekordy jako na běžícím pásu a v jednotlivých kategoriích se přepisovala historická maxima i několikrát a trenéři i odborníci na cyklistiku zde v Aguascalientes častokrát jen fascinovaně civí na výsledné časy a nevěřícně kroutí hlavami.

K mimořádným sportovním výkonům z Aguascalientes se ještě vrátíme v samostatném článku, současná úroveň světové paracyklistiky za to skutečně stojí.