16 Dub

Na dráhovém MS handicapovaných cyklistů bylo překonáno celkem 29 světových rekordů!

Celkem 29 světových rekordů bylo překonáno v uplynulých dnech na dráhovém mistrovství světa handicapovaných cyklistů v mexickém Aguascalientes.
Pokud se odborníci na cyklistiku domnívali, že londýnské paralympijské hry a rychlá dráha velodromu v Londýně budou znamenat, v mnoha případech, dosažení hranice možností handicapovaných cyklistů, mýlili se. Úctyhodný počet světových rekordů z Aguascalientes je tím obdivuhodnější, že v řadě případů jsou dosažené rekordy ještě vyšší než představuje hodnota národních rekordů cyklistů bez handicapu…
Například rekord Jodyho Cundy na 1km 1:01:466 představuje naprosto neuvěřitelný čas, když uvážíme, že Jody závodí s podkolenní amputací dolní končetiny a to samé platí o slovenském talentu Josefovi Metelkovi a jeho čase 4:30:806 v závodě na 4000 metrů. Čas našeho Jiřího Ježka 4:32:944 by Jirkovi umožňoval bojovat o nejvyšší umístění v národním mistrovství českých dráhařů.
Nutno dodat, že v řadě zemí je cyklistika handicapovaných plnohodnotně, profesionálně zajištěným sportem. U nás tomu tak v žádném případě není a my jen můžeme doufat, že se podaří zajistit i v České republice našim cyklistům a všem špičkovým handicapovaným sportovcům odpovídající podmínky pro jejich činnost.
V celkovém hodnocení národů obsadil náš tým 12 příčku z 28 hodnocených států, díky stříbru Jiřího Ježka a bronzu Iva Koblasy.