21 Srp

Zemřel Vojmír Srdečný, otec zakladatel sportu handicapovaných v Československu

Ve věku 99 let zemřel pan Vojmír Srdečný, jedna z největších osobností sportu tělesně handicapovaných v tuzemsku i zahraničí a zakladatel Kladrubských her, které byly vůbec první oficiální soutěží sportovců s tělesným postižením na světě.

PhDr. Vojmír Srdečný se narodil 6.října 1919 v Albrechticích nad Orlicí. V roce 1939 byl přijat k vysokoškolskému studiu do Ústavu pro vzdělávání profesorů tělesné výchovy. V témže roce 17.listopadu byl spolu s dalšími českými studenty nasilím zatčen a odvezen nacisty do koncentračního tábora Sachsenhausen – Oranienburg. Pan Srdečný byl jedním z posledních žijících bývalých studentů, kteří přežili věznění v tomto koncentračním táboře.

Vojmír Srdečný působil jako vysokoškolský pedagog na Pedagogické fakultě v Hradci Králové. Vydal mnoho odborných publikací a zasloužil se o budování systému zdravotní tělesné výchovy v Československu. Zmíněné Kladrubské hry, jejichž první ročník se především zásluhou PhDr. Vojmíra Srdečného uskutečnil již v roce 1948, byly nejen prvními celosvětovými sportovními hrami tělesně postižených sportovců, ale zároveň byly sportovní akcí, která odstartovala cestu k rozvoji sportu handicapovaných v ČR ale i ve světě.

Poslední rozloučení se bude konat v pátek 23. srpna 2019 ve 12:00 hodin v Nové obřadní síni na pražských Olšanech.

Foto: tyden.cz

crop-1090224-asrde-ny-vojmirfrc79845