13 Říj

Světový šampionát v plavání proběhne v červenci 2015 v Glasgow

Rok 2015 bude velice důležitým rokem pro kvalifikace sportovců na letní paralympijské hry v Rio de Janeiro 2016. Nejinak tomu bude i našem „silném“ sportu – v plavání. Mistrovství světa, které se uskuteční od 13. do 19.července ve skotském Glasgow, proběhne ve stejném formátu a ve stejném složení disciplín jako na letních hrách v Riu 2016.Program světového šampionátu zahrnuje všechny disciplíny schválené pro program letních paralympijských her 2016. Je tedy velký předpoklad, že většina zemí využije příležitost ke startu svých sportovců, aby mohli, rok před největší událostí paralympijského cyklu, zaplavat co nejlepší výkony v podobné konkurenci, jaká je bude čekat v Riu 2016.

Kvalifikační limity na MS 2015 mohou plavci plnit již od května 2014 do května 2015. Z našich plavců má již splněny všechny limity ve svých disciplínách nutné pro účast na mistrovství světa 2015 Arnošt Petráček, letošní dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy v Eindhovenu.
Je rovněž velký předpoklad, že další čeští plavci – Běla Třebínová, Jan Povýšil, Katka Komárková i Filip Coufal, dané limity s přehledem splní a budou příští rok bojovat v silné konkurenci na mistrovství světa o co nejlepší umístění.