26 Lis

Olympijské a paralympijské hry v Rio de Janeiru představily své maskoty.

Pořadatelé letních olympijských a paralympijských her v Rio de Janeiru 2016 oficiálně představili maskoty, kteří budou celý sportovní svátek doprovázet.
Jejich vznik byl inspirován brazilskou přírodou. Maskoti zatím nemají jména a o jejich podobě rozhodne široká veřejnost hlasováním na internetu.Vybírat se bude z této nabídky:  Oba a Eba, Tiba Tuque a Esquindim, Vinicius a Tom.

Maskoti mají reprezentovat brazilskou floru, faunu, ale také rozmanitost kultury a života Brazilců. Jsou to magické bytosti s vlastnostmi superhrdinů.
Žlutý maskot zastupuje brazilská zvířata. Je hbitý, pružný, dokáže napodobovat zvuky všech zvířat. Paralympijský maskot je kombinací rostlin, které v Brazílii rostou a svou životní energii získává z fotosyntézy.
Oba maskoti jsou velmi přátelští a rok před zahájením her bude v brazilské televizi uveden seriál, ve kterém budou maskoti hlavními hrdiny.

Suvenýrů a reklamních produktů s logem her bude v nabídce 12 000 druhů a podle odhadů pořadatelů by měly vydělat 8,9 miliardy korun.

Foto: ČTK/AP Alex Ferro